Grochówka na żeberkach "Gosi"

Moja ulubiona

Dodany przez:

Grochówka na żeberkach "Gosi"

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 9 głosów)

Składniki

  • porcja żeberek
  • 3/4 szkl. połówek grochu łuskanego
  • 1 cebula średnia
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • marchew
  • ziemniaki
  • majeranek
  • sół,pieprz
  • 15 dag chudego boczku wędzonego

Przygotowanie

  1. Groch namoczyć w letniej wodzie na minimum 1 godzinę.Do garnka wlać wodę ,włożyć umyte żeberka,groch, posiekaną cebulkę ,ziele angielskie z liściem laurowym, pokrojony w kostkę boczek i wstawić na ogień.Jak się zagotuje ,dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchew i posolić.Gotować do miękkości mięsa i rozgotowania się większości grochu,dodać obrane , pokrojone w malutką kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Na koniec doprawić solą , pieprzem i majerankiem.
przyprawy warzywa obiad zupa groch żeberka boczek wędzony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze