Grochówka na żeberkach "Gosi"

Moja ulubiona

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 175 głosów)

Składniki:

  • porcja żeberek
  • 3/4 szkl. połówek grochu łuskanego
  • 1 cebula średnia
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • marchew
  • ziemniaki
  • majeranek
  • sół,pieprz
  • 15 dag chudego boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Groch namoczyć w letniej wodzie na minimum 1 godzinę.Do garnka wlać wodę ,włożyć umyte żeberka,groch, posiekaną cebulkę ,ziele angielskie z liściem laurowym, pokrojony w kostkę boczek i wstawić na ogień.Jak się zagotuje ,dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchew i posolić.Gotować do miękkości mięsa i rozgotowania się większości grochu,dodać obrane , pokrojone w malutką kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Na koniec doprawić solą , pieprzem i majerankiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy