Drożdżak

Ocena:

4.45 (176)

  • 2 godz. 0 min.
Drozdzowe wypieki przygotowywały juz nasze babcie. Mimo to nigdy nie przestana one smakowac.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 3/4 kostki tłuszczu
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag drożdży
  • cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • 1 szklanka mleka
  • oraz do kruszonki
  • 1/4 kostki tłuszczu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • około 1/4 szklanki mleka

Drożdżak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do mąki, jaj, cukrów, olejku i zagniatamy. Mleko z odrobiną cukru podgrzewamy i dodajemy do tego drożdże. Mieszamy, czekamy aż wyrośnie i dodajemy do ciasta. Wszystko zagniatamy podsypując mąką. Następnie odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy pierwszy raz pójdzie w górę ugniatamy i czekamy do drugiego wyrośnięcia. W międzyczasie robimy kruszonkę. Tłuszcz rozpuszczamy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto wyrośnie wkładamy je do natłuszczonych blaszek (mi wychodzą 3 keksówki), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni pieca. Po 25 minutach zmiejszamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy około 1 godziny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne