Czekoladowe z herbatnikami

Ocena:

4.5 (143)

  • 1 godz. 10 min.
Pyszne ciasto do herbaty.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • Składniki jak wyżej + 3 łyżki ciemnego kakao
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 2-3 łyżki kakao
  • Dodatki:
  • Paczka herbatników
  • Puszka gotowej masy czekoladowej z mleka skandyzowanego lub puszka mleka skandyzowanego (gotować przez ok. 3h)

Czekoladowe z herbatnikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać cukier ciągle ubijając, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciemnego biszkoptu kakao dodajemy na końcu. Piec przez 30 min. w 180oC.
  • W 1/2 szklanki mleka roztrzepać jajka i obie maki. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń z mąk i jajek. Margarynę utrzeć i dodawać po jednej łyżce przestudzony budyń. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
  • Przełożenie:
  • Biszkopt ciemny- masa budyniowa biała- herbatniki- masa czekoladowa- herbatniki- masa budyniowa ciemna- biszkopt biały- polewa czekoladowa.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne