Ciastka a'la kremówki

pyszne ciasto, które najlepiej smakuje z lodówki

dodany przez: dusia02022 dusia02022

ciasta desery krem

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 159 głosów)

Składniki:

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • kostka margaryny
  • łyżka śmietany
  • 1/3 szklanki wody
  • Krem
  • 4 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 4żółtka
  • duży cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Ciastka a'la kremówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki w dużych blaszkach. Wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, budyń i szklankę mleka, dokładnie połączyć. Resztę mleka zagotować z margaryną, wlać masę jajeczną i całość gotować do zgęstnienia. Gorącą masą przełożyć placki. Wierzchnie ciasto ułożyć do góry spodem, żeby było równiejsze. Po stężeniu kremu wierzch posypać cukrem pudrem. Przed podaniem pokroić na mniej więcej równej wielkości kwadraty. Moja rada jest jeszcze taka, aby blaszkę wyłożyć folią spożywczą a po przełożeniu w niej placków kremem, brzegi foli zawinąć na wierzch ciasta. To zapobiegnie wypływaniu masy pod wpływem ciężaru ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy