Biszkopt z pianką i karmelem

Ocena:

4.43 (141)

  • 2 godz. 0 min.
Ciasto łączące w sobie kokos, karmel i orzechy :)

Składniki:

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • 1 duży kubek śmietany 30% (330ml)
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
  • posypka orzechowa:
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 1 puszka karmelu
  • Malibu

Biszkopt z pianką i karmelem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.
  • Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. (blaszka 20x35 cm) Wystudzonego biszkopta przekroić na dwie części.
  • 2.
  • Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący wymieszać z ciepłą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Zmiksować z zimnym budyniem. Mleczko kokosowe zmiksować do spienienia, a następnie połączyć z masą budyniowo-śmietanową.
  • 3.
  • Biszkopta nasączyć Malibu rozcieńczonym wodą. Przełożyć masa (jeśli będzie zbyt rzadka, wstawić na chwilę do lodówki). Na wierzchu rozsmarować karmel.
  • 4.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, wymieszać, i wsypać posiekane orzechy. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Przestudzić i wysypać na karmel.
  • 5.
  • Przed podaniem chłodzić w lodówce przynajmniej 3-4 godziny. Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne