Biszkopt z cytrynową panna cotą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Biszkopt: Ubić białka, dodać żółtka utarte z cukrem. Dodać mąkę i rozpuszczone masło, dodać skórkę cytrynową. Wylać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 160˚C przez 15-20 minut
Krystaliczne liście mięty: Naciągnąć folię spożywczą na talerz. Rozsmarować olej, umieścić liście i przykryć szczelnie folią. Piec w mikrofali. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Panna cotta cytrynowa: Do śmietany dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzać. Dodać namoczoną żelatynę. Schłodzić i wykroić okrągłe kształty, przekroić na pół.
Skórka cytrynowa: Przygotować syrop cukrowy. Dodać sparzoną wcześniej, pokrojoną w julienne skórkę z cytryny. Gotować aż będzie szklista
Mus cytrynowy: Mascarpone wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny
Beza do opalania: Ubić białka z 100g cukru. Z pozostałego cukru i wody przygotować syrop, podgrzewać aż będzie bąbelkował. Dodać do bezy i ubijać
Syrop do nawilżania ciasta: Przygotować syrop cukrowy, dodać wódkę cytrynową
WYKOŃCZENIE I PREZENTACJA:
Nasączyć biszkopt. Ułożyć na jednej połówce panna cottę. Wyszprycować na nią bezę i opalić. Na drugiej połowie wyszprycować mus cytrynowy. Udekorować listkami mięty i skórką cytrynową.