Biszkopt z cytrynową panna cotą

Ocena:

4.44 (167)

  • 40 min.
Przepis na cytrynowy biszkopt z panna cotą

Składniki:

  • BISZKOPT CYTRYNOWY
  • Jaja - 5szt
  • ¾ szklanki cukru
  • Masło rozpuszczone - 200g
  • Mąka - 1 ½ szklanki
  • Skórka cytryna-80g
  • CYTRYNOWA PANNA COTTA
  • Śmietana - 750 ml
  • Sok z cytryny - 150 ml
  • Cukier-80g
  • KRYSTALICZNE LIŚCIE MIĘTY
  • Listki mięty - 100g
  • Olej orzechowy - 80ml
  • Cukier puder nietopliwy - 15g
  • KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA
  • Cukier - 150g
  • Woda - 150g
  • Skórka cytrynowa - 100g
  • MUS CYTRYNOWY
  • Mascarpone - 200g
  • Cukier - 80g
  • Sok z cytryny - 50ml
  • SYROP DO NAWILŻANIA BISZKOPTU
  • Woda - 100g
  • Cukier - 100g
  • Wódka cytrynowa - 200ml
  • BEZA DO OPALANIA
  • Białka - 240 g
  • Cukier - 100g
  • Syrop
  • Cukier - 400g
  • Woda - 100ml

Biszkopt z cytrynową panna cotą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biszkopt: Ubić białka, dodać żółtka utarte z cukrem. Dodać mąkę i rozpuszczone masło, dodać skórkę cytrynową. Wylać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 160˚C przez 15-20 minut
  • Krystaliczne liście mięty: Naciągnąć folię spożywczą na talerz. Rozsmarować olej, umieścić liście i przykryć szczelnie folią. Piec w mikrofali. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
  • Panna cotta cytrynowa: Do śmietany dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzać. Dodać namoczoną żelatynę. Schłodzić i wykroić okrągłe kształty, przekroić na pół.
  • Skórka cytrynowa: Przygotować syrop cukrowy. Dodać sparzoną wcześniej, pokrojoną w julienne skórkę z cytryny. Gotować aż będzie szklista
  • Mus cytrynowy: Mascarpone wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny
  • Beza do opalania: Ubić białka z 100g cukru. Z pozostałego cukru i wody przygotować syrop, podgrzewać aż będzie bąbelkował. Dodać do bezy i ubijać
  • Syrop do nawilżania ciasta: Przygotować syrop cukrowy, dodać wódkę cytrynową
  • WYKOŃCZENIE I PREZENTACJA:
  • Nasączyć biszkopt. Ułożyć na jednej połówce panna cottę. Wyszprycować na nią bezę i opalić. Na drugiej połowie wyszprycować mus cytrynowy. Udekorować listkami mięty i skórką cytrynową.
  • Autor: Szef Maciej Majewski
  • LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne