Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem

Tłoczony na zimno olej rzepakowy z dodatkiem chili i czosnku, doskonały dodatek dom każdego dania.

sałatki przetwory

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 192 głosów)

Składniki:

  • 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach oleju. Gdy poczujemy jego aromat dodajemy do niego papryczkę chili pokrojoną w paski. Ja usunęłam z papryczki część pestek, ale jeśli lubicie ostre smaki, to pestki możecie zostawić. To w nich znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek.
  • Wszystko podgrzewamy razem przez 2 -3 minuty. Olej ma być gorący, ale warzywa nie powinny się w nim smażyć. Chodzi tylko oto, żeby pod wpływem ciepła uwolniły swoje aromaty.
  • Po przestudzeniu czosnek i papryczkę łączymy z resztą oleju, przelewamy do suchego szklanego naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej 7 dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: