DROŻDŻOWA STRUCLA Z JAGODAMI

Ocena:

4.36 (165)

Pyszne i szybkie ciasto .

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 7 dag cukru
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
  • jagody 50 dag można więcej
  • KRUSZONKA
  • 12 łyżek masła schłodzonego
  • 12 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru

Drożdżowa strucla z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozpuść z połową mleka ,łyżką cukru i mąki zostaw do wyrośnięcia
  • Jagody opłukane i osuszone posyp cukrem.
  • Mąkę wymieszaj z rozczynem dodaj mleko z rozpuszczonym cukrem dodaj sól oraz roztopione wystudzone masło całość wyrób tak aby odchodziło ciasto od ręki ./wyrabiam robotem szybko i mniej męczące ;)/
  • Ciasto zostawiam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około pół godziny może trochę więcej.
  • Następnie dzielę na dwie kule rozwałkowuję na około 1 cm wysypuję na nie jagody wymieszane z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej zwijam jak rulon .
  • Ciasto układam na wysmarowanej blaszce smaruję roztrzepanym jajkiem posypuję kruszonką piekę w 170 stopniach 30-35 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne