Zupa lasagne powstaje z tych samych składników, co makaronowa zapiekanka. Ciekawy i nowoczesny przepis zachwyci wszystkich fanów kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się też wtedy, kiedy nie możecie poświęcić wiele czasu na gotowanie, a marzy wam się połączenie mięsa mielonego, makaronu, pomidorów i sera.

Przepis na zupę à la lasagne

Potrzebne składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml sosu pomidorowego passaty
  • 500-750 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka natki pietruszki 
  • sól wg smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 10 niegotowanych makaronów lasagne (lub makaron łazanki).
  • śmietana kwaśna
  • ser żółty starty
  • rozdrobniony ser mozzarella.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrójcie w kostkę cebulę i drobno posiekajcie czosnek.
  2. Następnie podsmażcie je na oleju w dużym garnku.
  3. Dodajcie mięso mielone. Całość smażcie na małym ogniu, do momentu, aż mięso przestanie być surowe.
  4. Dajcie pomidory z puszki, passatę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, oregano, natkę oraz bazylię.
  5. Wszystkie składniki duście jeszcze przez parę minut.
  6. Do zupy wsypcie surowy makaron i gotujcie na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  7. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolejcie bulion.
  8. Na koniec wsypcie starty ser i pokruszoną mozzarellę.
  9. Zupę podajcie z kleksem śmietany, posypaną świeżą natką lub bazylią.


Lasagne na różne sposoby

Lasagne można przygotować na kilka różnych sposobów. Najbardziej tradycyjna to lasagne bolognese, jednak możliwości jest więcej. Możecie zrobić też lasagne z brokułami i kurczakiem – sprawdzi się idealnie dla miłośników tych zielonych warzyw.

Ciekawą opcją jest też przepis na lasagne meksykańską, lasagne z grzybami,  Doskonałym urozmaiceniem klasyki będzie również lasagne szpinakowa