lasagne_meksykanska

Lasagne meksykańska

Ocena:

4.52 (141)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 2 osób
Dla wielbicieli fasoli na ostro!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 20g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 0,5l wody przegotowanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • 5 płatów lasagne

Lasagne meksykańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obieramy, myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju. Czosnek obieramy i również siekamy. Fasolę wyciągamy z puszek na durszlak i płukamy pod bieżącą wodą. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie czosnek, fasolę, kukurydzę i koncentrat dodajemy do podsmażonej cebulki i trzymamy na ogniu aż się wszystko zagotuje. W między czasie dodajemy pół litra wody i doprawiamy wszystko solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Powstały sos powinien być rzadki ponieważ makaron i tak wciągnie dużo wody. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę płaty lasagne i sos. NIE przykrywamy naczynia. Wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 40 minut na najniższym poziomie w temperaturze 180 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne