Lasagne meksykańska

Dla wielbicieli fasoli na ostro!

dodany przez: Renia_Kawa renia_kawa

dania z makaronem

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 141 głosów)

Składniki:

  • 1 cebula
  • 20g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 0,5l wody przegotowanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • 5 płatów lasagne

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Lasagne meksykańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obieramy, myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju. Czosnek obieramy i również siekamy. Fasolę wyciągamy z puszek na durszlak i płukamy pod bieżącą wodą. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie czosnek, fasolę, kukurydzę i koncentrat dodajemy do podsmażonej cebulki i trzymamy na ogniu aż się wszystko zagotuje. W między czasie dodajemy pół litra wody i doprawiamy wszystko solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Powstały sos powinien być rzadki ponieważ makaron i tak wciągnie dużo wody. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę płaty lasagne i sos. NIE przykrywamy naczynia. Wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 40 minut na najniższym poziomie w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy