Wybierając zdrowe przetwory na zimę, warto sięgnąć po kiszone jabłka. To bogactwo bakterii probiotycznych, które doskonale wpływają na odporność. Dzięki nim praca jelit pozostaje niezachwiana. To wspomaga przemianę materii i pozwala regulować złogi, które zalegają w organizmie. Są bogactwem błonnika, który ogranicza wchłanianie cholesterolu. Dodatkowo mają niższą zawartość cukru - to coś dla tych, którzy walczą o zgrabną sylwetkę nawet zimą!
Przepis na kiszone jabłka w słoikach
Składniki:
- 4 kilogramy jabłek,
- 3-4 laski cynamonu,
- kawałek imbiru,
- 150 g rodzynek,
- 6 łyżeczek soli niejodowanej, najlepiej kłodawskiej,
- 5-6 goździków,
- starter kiszonki - 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.
Przygotowanie:
- W zależności jak duży słój posiadamy, jabłka można przygotować w całości.
- Wyparzamy dokładnie słoiki.
- Przekładamy jabłka do słoików (w całości lub w kawałkach). Te w kawałkach ukiszą się nieco szybciej.
- Wsypujemy rodzynki, cynamon i goździki.
- W garnku rozpuszczamy sól w takiej ilości wody, aby zakryła powierzchnię jabłek w słoikach.
- Przyprawy i jabłka powinny być umieszczone tak, aby nie wypływały na powierzchnię. Istnieje ryzyko powstania pleśni.
- Na koniec wlewamy starter z kiszonej kapusty lub ogórków.
- Pozostawiamy na tydzień do ukiszenia w ciepłym miejscu. Przykrywamy gazą.
- Po tym czasie zakręcamy słoje i przekładamy do lodówki lub do piwnicy.
Jakie odmiany jabłek są najlepsze do kiszenia?
W przypadku kiszenia sprawdzą się twardsze i soczystsze odmiany. Sięgajmy pod mniejsze okazy, które łatwiej umieścimy w słoikach. Do takich należą:
- Kosztela,
- Królowa Reneta,
- Antonówka,
- Malinówka,
- Ligol.