Wybierając zdrowe przetwory na zimę, warto sięgnąć po kiszone jabłka. To bogactwo bakterii probiotycznych, które doskonale wpływają na odporność. Dzięki nim praca jelit pozostaje niezachwiana. To wspomaga przemianę materii i pozwala regulować złogi, które zalegają w organizmie. Są bogactwem błonnika, który ogranicza wchłanianie cholesterolu. Dodatkowo mają niższą zawartość cukru - to coś dla tych, którzy walczą o zgrabną sylwetkę nawet zimą!

Przepis na kiszone jabłka w słoikach

Składniki:

  • 4 kilogramy jabłek,
  • 3-4 laski cynamonu,
  • kawałek imbiru,
  • 150 g rodzynek,
  • 6 łyżeczek soli niejodowanej, najlepiej kłodawskiej,
  • 5-6 goździków,
  • starter kiszonki - 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.

Przygotowanie:

  1. W zależności jak duży słój posiadamy, jabłka można przygotować w całości.
  2. Wyparzamy dokładnie słoiki.
  3. Przekładamy jabłka do słoików (w całości lub w kawałkach). Te w kawałkach ukiszą się nieco szybciej.
  4. Wsypujemy rodzynki, cynamon i goździki.
  5. W garnku rozpuszczamy sól w takiej ilości wody, aby zakryła powierzchnię jabłek w słoikach.
  6. Przyprawy i jabłka powinny być umieszczone tak, aby nie wypływały na powierzchnię. Istnieje ryzyko powstania pleśni.
  7. Na koniec wlewamy starter z kiszonej kapusty lub ogórków.
  8. Pozostawiamy na tydzień do ukiszenia w ciepłym miejscu. Przykrywamy gazą.
  9. Po tym czasie zakręcamy słoje i przekładamy do lodówki lub do piwnicy.

Jakie odmiany jabłek są najlepsze do kiszenia?

W przypadku kiszenia sprawdzą się twardsze i soczystsze odmiany. Sięgajmy pod mniejsze okazy, które łatwiej umieścimy w słoikach. Do takich należą:

  • Kosztela,
  • Królowa Reneta,
  • Antonówka,
  • Malinówka,
  • Ligol.