Ananas to soczyste i słodkie owoce tropikalne, którymi zajadamy się na co dzień. Doskonale sprawdzają się też do deserów, smoothie i jako dodatek do owsianek. Są pyszne, ale też niezwykle zdrowe. Te owoce to prawdziwe bomba witaminowa, dlatego warto włączyć je na stałe do swojej diety.

Dobroczynne właściwości ananasów

Ananasy są bogate w składniki minerale i witaminy. Zawierają miedź, potas, magnez, kwas foliowy oraz witaminę C, B6, tiaminę i miedź. Dodatkowo zawarta w ananasach bromelaina ma właściwości przeciwzapalne.

Jedzenie ananasów wpływa na wzmocnienie kości, zapobiegają osteoporozie i chronią przed przeziębieniami. Wzmacniają też dziąsła, dzięki czemu można zachować zdrowe i mocne zęby. Chronią także serce, wzmacniają organizm i działają uspokajająco.

Ananasy poprawiają trawienie

Poza licznymi zaletami wymienionymi wyżej ananasy wpływają też pozytywnie na proces trawienia.Dlatego też dodatek ananasa często odnajdziemy w suplementach wspomagających odchudzanie. Zawierają bromelainę, która rozkłada białka. Jest to bardzo istotne, ponieważ niestrawione białko może powodować zaburzenia jelitowe, alergie pokarmowe, a także gromadzenie się w organizmie toksycznych substancji. Dzięki zawartości bromelainy owoc wskazany jest dla wszystkich, którzy cierpią na schorzenia związane z funkcjonowaniem trzustki. Enzym też przeciwdziała stanom zapalnym - ananas to prawdziwa bomba w problemach z odpornością.

Co więcej, wraz z wiekiem zmniejsza się produkcja soku żołądkowego, a to sprawia, że rozpad i wchłanianie białek nie jest całkowite. W konsekwencji może powodować to ich niedobór.

Z czym jeść ananas?

Ten pyszny owoc można podawać na wiele sposobów. Bo pasuje zarówno do potraw słodkich, deserów, ciast czy koktajli, ale świetnie pasuje tez do mięs, pizzy, czy sałatek. Polecamy zwłaszcza sałatkę ananasem, ciasto ananasek, czy kotlet po hawajsku.