ananasek

ANANASEK

Ocena:

4.49 (148)

  • 25 min.
  • dla 10 osób
Bardzo delikatne w smaku ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki maki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyzki oleju
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 puszki ananasa,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • PIANA:
  • 1/2 szklanki białek-(3 białka),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 15 dkg kokosu
  • Dodatkowo:dżem

Ananasek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biszkopt:
  • Piane ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka,maki zmieszane z proszkiem do pieczenia i na końcu olej.Pieczemy w temp 180 stopni ok 40 minut.Jeśli chcemy możemy biszkopt przekroić i przesmarować go dżemem, wtedy nie trzeba go już nasączać.
  • Masa budyniowa:
  • Z ananasa odlać sok..Owoce pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Na soku ugotować budyń.Gdy budyń się ugotuje wrzucamy do niego ananasa i mieszamy.Masę wykładamy na biszkopt, który można wczesniej nasączyc wodą z cytryną.Odstawiamy do wystudzenia.
  • Piana:
  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier , a nastepnie kokos.Wymieszać.Wyłozyc na ostudzona masę budyniową i zapiec na złoty kolor-ok 20 min w temp 160 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne