Każdy, kto lubi chrupać wafle przekładane doskonale wie, że ten przysmak szybko traci swoje walory. Wystarczy zaledwie kilka dni, a chrupiące i kruche wafelki zamieniają się w twarde i suche "kamienie", które można już jeść tylko po namoczeniu w herbacie lub kawie. Jeśli jednak nie lubicie ich w takiej wersji, możecie z łatwością stworzyć z nich mięciutkie i rozpływające się w ustach kluseczki. Wystarczą tylko 3 tanie dodatki.
Co zrobić z suchych wafli?
Gdy wafelki przestają już zachęcać do chrupania, najlepiej zamienić je w szybkie, proste i tanie kluseczki bez gotowania. Jak to zrobić? Wystarczy tylko zalać je wodą, aż zamienią się w gładką masę, a następnie taką waflową "papkę" wymieszać z twarogiem sernikowym i odrobiną cukru, a w ten sposób powstanie świetna masa na kluseczki. Teraz musimy już tylko uzbroić się w chwilę cierpliwości, gdyż wafelkowe ciasto musi się schłodzić i stężeć w lodówce przez około 30 minut, jednak po tym czasie wystarczy już tylko uformować z niego kluski i gotowe. Takie kluseczki nie wymagają już gotowania, dlatego możemy je od razu serwować na stół lub opcjonalnie polać wcześniej roztopioną czekoladą.
Ten prosty i pomysłowy przepis ukazał się niedawno na kanale YouTube o nazwie @cookrate.polska. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie przetestujcie taki smakołyk z "resztek".
Prosty przepis na kluseczki z wafli
Składniki:
- około 6 szt. wafli przekładanych,
- 300 ml wody,
- 150 g twarogu,
- 3 łyżki cukru.
polewa czekoladowa:
- 150 g mlecznej czekolady,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Wafle wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut, aż mocno zmiękną. Następnie ostrożnie je odcedzamy i dodajemy oba cukry oraz twaróg. Wszystko blendujemy na gładką masę i odrywamy po kawałku małe kulki, a następnie formujemy z nich wilgotnymi dłońmi podłużne kluseczki. Można też po prostu zrolować z takiej masy długi wałek i pokroić go na ukos jak kopytka. Tak przygotowane kluseczki z wafli wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy prostą polewę, czyli rozpuszczamy w rondelku czekoladę z odrobiną oleju i dokładnie mieszamy, aż stanie się lśniąca i gładka. Gotowe kluseczki z wafli moczymy w lekko przestudzonej czekoladzie i odstawiamy na chwilę, aż polewa stężeje.
Źródło: Youtube.com/@cookrate.polska