Wafle z kajmakiem nie dość, że są pyszne, to jeszcze tak proste w przygotowaniu, że poradzą sobie z tym nawet kilkuletnie dzieci. Zwłaszcza jeśli korzystamy z gotowej masy. Deser ten inspirowany jest wiedeńskim pischingerem, czyli klasycznym torcikiem z wafli posmarowanych kremem czekoladowo-orzechowym, ale w prostszej wersji.

Wafle z kajmakiem z nietypowymi składnikami

Wbrew pozorom przepis ten daje nam spore możliwości. Każdy dodatkowy składnik zmieni ich oblicze. Co w takim razie można wziąć pod uwagę?

  • Wiórki kokosowe,
  • Masło orzechowe,
  • Pokruszone orzechy: ziemne, laskowe, włoskie lub pekan,
  • Cynamon,
  • Goździki,
  • Skórkę pomarańczową,
  • Skórkę z cytryny,
  • Dowolne owoce liofilizowane,
  • Kakao w proszku lub rozdrobnione ziarna,
  • Kawa – dowolna forma,
  • Gruboziarnista sól morska lub himalajska,
  • Posiekane rodzynki, suszone morele lub śliwki,
  • Płatki chili lub zmielona ostra papryka.

Składniki na klasyczne wafle z kajmakiem

  • 1 litr mleka pełnotłustego – minimum 3,2%
  • 400 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 170 g wafli

Jak zrobić wafle z kajmakiem?

Z takiej proporcji składników zrobimy wafle dla 10 osób. Proponujemy samodzielne przygotowanie kremu kajmakowego. Jest to proste, ale też czasochłonne. Jeśli nie mamy kilku godzin na mieszanie to wystarczy kupić puszkę mleka skondensowanego i gotować ją we wrzątku - nie trzeba jej już pilnować. Najszybszą opcją jest kupienie gotowej masy kajmakowej, osoby, które dbają o linię mogą bez problemu zaopatrzyć się w kajmak bez grama cukru.
Przygotowanie wafli z domowych kajmakiem:

  • Mleko przelewamy do garnka z grubym dnem (w ten sposób zminimalizujemy ryzyko przypalenia). Jak zawrze wsypujemy cukier biały i waniliowy (zamiast niego możemy dodać ksylitol, erytrytol bądź stewię). Mieszamy, aż znikną wszystkie cukrowe drobinki.
  • Zmniejszamy ogień na minimalny, mleko ma jedynie nieznacznie mrugać. Gotujemy je w ten sposób bez przykrycia przez 60 minut.
  • Mleko na kajmak powinno się podgrzewać jeszcze przez 2 godziny. Ale w tym czasie musimy je już mocno nadzorować i mieszać co chwilę, żeby uniknąć przypalenia. Najlepsza do tego będzie drewniana łyżka lub łopatka silikonowa. Może się zdarzyć, że pojawią się grudki, w takim przypadku masę można przetrzeć przez sito.
  • Kostkę masła kroimy w kostkę i przekładamy je do jeszcze ciepłej masy kajmakowej. Mieszamy aż się rozpuści i dobrze połączy z kremem.
  • Wafle wyjmujemy z opakowania. Smarujemy pierwszy z nich, układamy na nich kolejny, powtarzamy te czynności do wykończenia składników. Deser powinien być zakończony suchym waflem.
  • Gotowe wafle z kajmakiem warto obciążyć, żeby wszystkie warstwy się dobrze skleiły. W tym celu najlepiej jest owinąć folią spożywczą i położyć na nic coś ciężkiego, co da równomierny nacisk. Odstawiamy je w chłodne miejsce, żeby masa dobrze stężała.
  • Dobrze zwarte wafle kroimy na mniejsze kawałki. Popularne są trójkąty, ale mogą być to też prostokąty, kwadraty, a nawet romby. Robimy to ostrym nożem z długim ostrzem, dzięki temu zachowają ładny kształt.

Kiedy jest czas na nietypowe składniki?

Podstawowy przepis można z powodzeniem modyfikować. A najłatwiej jest to zrobić, dodając inne składniki. I tutaj pojawia się dylemat, kiedy jest na to najlepszy moment. Częściowo jest to uzależnione od tego, na jaki smak się decydujemy. Kakao dosypujemy już na etapie gotowania mleka, podobnie postępujemy z innymi sypkimi przyprawami. Te, które są nieco większe, jak ziarna kawy, bakalie, liofilizowane owoce, lepiej zachowają się, jak trafią do garnka, ale do już gotowej masy. Wystarczy tylko wmieszać je w kajmak.