Jeżeli jesteście fanami eksperymentowania w kuchni, tak jak my, to coś dla was. Z kilku składników uwarzycie przepyszny obiad dla całej rodziny. Nikt nie zgadnie, że nie ma w nich ani grama mięsa. Kilka sycących produktów, która wchodzą w ich skład sprawi, że przepadniecie dla nich z kretesem. Przygotujcie większą ilość, bo goście czy domownicy z pewnością poproszą o dokładkę. Przepis i poradę znajdziecie poniżej.
Jak zrobić kotlety z dodatkiem tych drobinek?
Przygotujcie patelnię, najlepiej tą z powłoką nieprzywierającą oraz blender, dzięki któremu zmielicie masę na gładko. Dzięki temu będziecie mogli łatwiej formować kotlety.
Składniki:
- 300 kaszy gryczanej - może być także białą, niepalona,
- 3 jajka,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- papryka słodka w proszku,
- kminek w proszku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- pół szklanki bułki tartej.
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
- Następnie obierzcie marchewkę i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Obierzcie i posiekajcie cebulę.
- Zeszklijcie na oleju lub maśle.
- Dodajcie startą marchewkę i podsmażcie razem z cebulą.
- Doprawcie całość przyprawami.
- Przełóżcie do miski z ugotowaną kaszą.
- Dodajcie jajka oraz podsypcie bułką tartą.
- Gdy wszystko przestygnie, zacznijcie blendować na wyższych obrotach.
- Przygotujcie niewielkie kotlety w rękach.
- Obtoczcie w bułce tartej i smażcie na patelni z dodatkiem oleju.
- Tak przygotowane idealnie smakują z ziemniakami z wody i mizerią.
Jak zrobić sos do kotletów?
Nie lubicie jeść kotletów bez ulubionego sosu z mięsa czy na bazie śmietany? Sos do kotletów można przygotować na rozmaite sposoby. Poniżej znajdziecie nasze ulubione, które wypróbowaliśmy od lat:
- sos jak na mizerię - zblendujcie ogórki gruntowe ze śmietaną i czosnkiem, doprawcie solą i pieprzem,
- sos pomidorowy - duście na patelni pomidory z dodatkiem masła lub oliwy i dodajcie świeżą bazylię, zmiksujcie na małych obrotach,
- sos grzybowy - podsmażcie kurki lub maślaki na oliwie z odrobiną czosnku, zalejcie śmietaną i zmiksujcie na gładki i kremowy sos,
- sos koperkowy - posiekajcie koperek drobno i dodajcie do jogurtu z odrobiną czosnku, oliwy i przypraw.