Jeżeli jesteście fanami eksperymentowania w kuchni, tak jak my, to coś dla was. Z kilku składników uwarzycie przepyszny obiad dla całej rodziny. Nikt nie zgadnie, że nie ma w nich ani grama mięsa. Kilka sycących produktów, która wchodzą w ich skład sprawi, że przepadniecie dla nich z kretesem. Przygotujcie większą ilość, bo goście czy domownicy z pewnością poproszą o dokładkę. Przepis i poradę znajdziecie poniżej.

Jak zrobić kotlety z dodatkiem tych drobinek?

Przygotujcie patelnię, najlepiej tą z powłoką nieprzywierającą oraz blender, dzięki któremu zmielicie masę na gładko. Dzięki temu będziecie mogli łatwiej formować kotlety.

Składniki:

  • 300 kaszy gryczanej - może być także białą, niepalona,
  • 3 jajka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • papryka słodka w proszku,
  • kminek w proszku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół szklanki bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Następnie obierzcie marchewkę i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  3. Obierzcie i posiekajcie cebulę.
  4. Zeszklijcie na oleju lub maśle.
  5. Dodajcie startą marchewkę i podsmażcie razem z cebulą.
  6. Doprawcie całość przyprawami.
  7. Przełóżcie do miski z ugotowaną kaszą.
  8. Dodajcie jajka oraz podsypcie bułką tartą.
  9. Gdy wszystko przestygnie, zacznijcie blendować na wyższych obrotach.
  10. Przygotujcie niewielkie kotlety w rękach.
  11. Obtoczcie w bułce tartej i smażcie na patelni z dodatkiem oleju.
  12. Tak przygotowane idealnie smakują z ziemniakami z wody i mizerią.

Jak zrobić sos do kotletów?

Nie lubicie jeść kotletów bez ulubionego sosu z mięsa czy na bazie śmietany? Sos do kotletów można przygotować na rozmaite sposoby. Poniżej znajdziecie nasze ulubione, które wypróbowaliśmy od lat:

  • sos jak na mizerię - zblendujcie ogórki gruntowe ze śmietaną i czosnkiem, doprawcie solą i pieprzem,
  • sos pomidorowy - duście na patelni pomidory z dodatkiem masła lub oliwy i dodajcie świeżą bazylię, zmiksujcie na małych obrotach,
  • sos grzybowy - podsmażcie kurki lub maślaki na oliwie z odrobiną czosnku, zalejcie śmietaną i zmiksujcie na gładki i kremowy sos,
  • sos koperkowy - posiekajcie koperek drobno i dodajcie do jogurtu z odrobiną czosnku, oliwy i przypraw.