Każdy, kto żył w czasach PRL-u pamięta najlepszy deser, jaki robiła mama. To oczywiście blok czekoladowy. Robiło się go z tego, co akurat można było dostać w sklepie. Podstawą były herbatniki, mleko w proszku, kakao, mleko i masło, a luksusem orzechy, rodzynki i inne deficytowe dodatki. Teraz nie ma problemu z tymi artykułami i coraz częściej powracamy do tego rarytasu. Bardzo ciekawy jest przepis na biały blok czekoladowy, do którego używa się białej czekolady. Bardzo słodki i bardzo pyszny. My jednak dziś zostaniemy przy klasycznym przepisie, jednak podanym z nowej, formie.

Blok czekoladowy w waflu

Najczęściej blok czekoladowy robi się wylewając gotowa masę do foremki i wstawiając do lodówki. Dziś jednak mamy inny pomysł. Rolada w waflu nie tylko świetnie się prezentuje, ale też podanie i spożywanie takiego deseru jest dużo prostsze. Wystarczy zakupić opakowanie kwadratowych wafli, czyli andrutów.

Masę na blok czekoladowy przygotujcie klasycznie:

  • 4 suche wafle
  • 1 paczka herbatników
  • 400 g masła
  • 400 g mleka w proszku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • orzechy
  • rodzynki

Masło włóżcie do rondelka i rozpuśćcie z cukrem. Zestawcie z ognia, dodajcie mleko, kakao, pokruszone herbatniki, wafle, orzechy  i rodzynki i dokładnie wymieszajcie. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możecie dolać trochę podgrzanego mleka.

Kiedy czekoladowa masa będzie stygła, rozłóżcie na stole 2 wafle. Ułóżcie je jeden obok drugiego (tak, żeby na siebie nachodziły brzegami ok. 1 cm). Przykryjcie je na chwilę druga wilgotną ściereczkę, by zmiękły, ale nie zbyt mocno. Teraz zdejmijcie ściereczkę i rozsmarujcie przygotowaną masę na całej powierzchni wafli. Zacznijcie zwijać roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowana roladę zawińcie w folię spożywczą i włóżcie na co najmniej godzinę do lodówki, by masa stężała.

Gotową roladę podawajcie w plastrach o grubości około 1 cm. Górę rolady możecie dodatkowo polać czekoladą, albo lukrem, by jeszcze lepiej się prezentowała.

Jakie dodatki pasują do bloku czekoladowego

Do masy możecie dorzucić wszelkiego rodzaju orzechy, ale też skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce, żurawinę, a nawet pestki słonecznika.