BIAŁY BLOK CZEKOLADOWY

bardzo słodki, bardzo szybki deser

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 400 g mleka w proszku
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 75 g masła
  • pół szklanki wody
  • zapach waniliowy (ew wg gustu)
  • 200 g bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)
  • 50 g suszonego ananasa
  • 50 g suszonej papaji

Przygotowanie

  1. W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodać cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka.
  3. Dodać zapach. Bardzo dokładnie wymieszać.
  4. Wyłożyć do np. keksówki, wyłożonej uprzednio folią aluminiową.
  5. Na wierzchu można ułożyć/wysypać płatki migdałowe, wiórki kokosowe etc...(trzeba je docisnać aby nie spadały podczas krojenia).
  6. Blache z czekoladą przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów z lodówki) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.
czekolada przekąska deser dla dzieci bakalie wanilia BLOK
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze