Przepis na klasyczny obiad w ekspresowej wersji to pieczona kapusta z mięsem mielonym. Smak tej potrawy jest bardzo podobny do tradycyjnych gołąbków, jednak zrobicie ją znacznie szybciej. Nie wymaga też tyle pracy, ponieważ nie będziecie musieli zawijać farszu w liście kapusty. Jeśli chcecie zaoszczędzić jeszcze więcej czasu – zapiekankę gołąbkową przygotujcie z kapusty pekińskiej lub białej, zamiast włoskiej. Wtedy ugotuje się ona szybciej.

Pieczona kapusta z mięsem mielonym

Pieczona kapusta z mięsem mielonym z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych gołąbków. Będzie to jednak doskonała okazja, żeby nieco poeksperymentować w kuchni. Do tej zapiekanki nie dodaje się ryżu, więc sprawdzi się ona też świetnie w przypadku osób, które go nie lubią.

Żeby wasza potrawa smakowała jeszcze lepiej – warto ją też odpowiednio doprawić. Dodajcie majeranek i natkę pietruszki. Możecie użyć też mieszanki ziół, np. prowansalskich lub włoskich. Świetnie sprawdzi się też ostra i słodka papryka.

Przepis na zapiekankę z pieczonej kapusty z mięsem mielonym

Potrzebne składniki:

  • 1 kapusta
  • 800 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 120 ml mleka
  • 200 g śmietany
  • cukier
  • sól, pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Z kapusty usuńcie górne liście. Zagotujcie wodę w garnku, a następnie włóżcie do niego całą kapustę – tak, żeby była całkowicie zanurzona.
  2. Poczekajcie, aż liście zaczną same odchodzić.
  3. Następnie przez ok. 2 minuty gotujcie oddzielone liście kapusty. Później wyjmijcie je, ostudźcie i wytnijcie z nich twarde części.
  4. Obierzcie i pokrójcie cebulę, a później usmażcie na maśle. Dodajcie też mięso mielone, całość odrobinę przesmażcie.
  5. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki. Dodajcie mięso mielone oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. W osobnej miseczce ubijcie jajka i mleko.
  7. Liście kapusty rozłóżcie w naczyniu żaroodpornym (tak, żeby dokładnie przykryły spód).
  8. Wyłóżcie połowę farszu i rozprowadźcie na nim mleko z jajkami. W ten sam sposób ułóżcie kolejną warstwę i przykryjcie liśćmi kapusty.
  9. Wierzch zapiekanki posmarujcie śmietaną. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczcie zapiekankę przez ok. 40 minut.
  10. Na koniec możecie polać ją sosem pomidorowym i położyć łyżkę śmietany na każdej porcji.