Kapusta, mięso i ryż to nie wszystko. Ewa Wachowicz zapieka gołąbki w pewnej wyjątkowej zalewie na bazie bardzo znanego i lubianego produktu. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a sos pomidorowy już na zawsze pójdzie w odstawkę. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.
Jak zrobić gołąbki inaczej?
Lubicie gołąbki, ale nie jesteście fanami łączenia ich z sosem pomidorowym? Przepis Ewy Wachowicz będzie dla was prawdziwym odkryciem. Restauratorka i producentka kulinarnych programów podaje ten polski klasyk w zupełnie nowej odsłonie, serwując gołąbki zapiekane w żurku. Ta wersja zachwyca głębokim smakiem i wyrazistym aromatem, więc z pewnością trafi w gusta wszystkich tych, którzy nie przepadają za pomidorowymi nutami. Sam przepis wcale nie jest skomplikowany i robi się go bliźniaczo podobnie do tradycyjnej receptury. Lista zakupów również wygląda prawie tak samo, jak ta na klasyczne gołąbki i wymaga tylko dopisania żuru i słodkiej śmietanki. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku.
Przepis na gołąbki w żurku Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 400 g ryżu
- 3 szklanki wody
- 400 g wieprzowiny bez kości
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 szklanka żuru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchnich liści, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez około 30 minut. Po tym czasie delikatnie oddzielamy liście i z każdego z nich wycinamy twardą część.
2. Na patelnię wlewamy oliwę, a następnie wsypujemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. W tym momencie dolewamy wodę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulkę. Kiedy będzie już złocista, dorzucamy czosnek i smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
4. Mięso mielimy i dodajemy do niego ugotowany wcześniej ryż oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
4. Każdy liść kapusty wypełniamy farszem i formujemy gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki układamy 4 liście kapusty, na nich układamy gołąbki i wszystko przykrywamy kolejnymi 3 liśćmi.
5. Całość zalewamy mieszanką śmietanki i żuru, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 30 minut, w trakcie podlewając gołąbki sosem ze spodu naczynia.