Kapusta, mięso i ryż to nie wszystko. Ewa Wachowicz zapieka gołąbki w pewnej wyjątkowej zalewie na bazie bardzo znanego i lubianego produktu. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a sos pomidorowy już na zawsze pójdzie w odstawkę. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.

Jak zrobić gołąbki inaczej?

Lubicie gołąbki, ale nie jesteście fanami łączenia ich z sosem pomidorowym? Przepis Ewy Wachowicz będzie dla was prawdziwym odkryciem. Restauratorka i producentka kulinarnych programów podaje ten polski klasyk w zupełnie nowej odsłonie, serwując gołąbki zapiekane w żurku. Ta wersja zachwyca głębokim smakiem i wyrazistym aromatem, więc z pewnością trafi w gusta wszystkich tych, którzy nie przepadają za pomidorowymi nutami. Sam przepis wcale nie jest skomplikowany i robi się go bliźniaczo podobnie do tradycyjnej receptury. Lista zakupów również wygląda prawie tak samo, jak ta na klasyczne gołąbki i wymaga tylko dopisania żuru i słodkiej śmietanki. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku.

Przepis na gołąbki w żurku Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 400 g ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 400 g wieprzowiny bez kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 szklanka żuru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchnich liści, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez około 30 minut. Po tym czasie delikatnie oddzielamy liście i z każdego z nich wycinamy twardą część.

2. Na patelnię wlewamy oliwę, a następnie wsypujemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. W tym momencie dolewamy wodę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. 

3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulkę. Kiedy będzie już złocista, dorzucamy czosnek i smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę. 

4. Mięso mielimy i dodajemy do niego ugotowany wcześniej ryż oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

4. Każdy liść kapusty wypełniamy farszem i formujemy gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki układamy 4 liście kapusty, na nich układamy gołąbki i wszystko przykrywamy kolejnymi 3 liśćmi.

5. Całość zalewamy mieszanką śmietanki i żuru, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 30 minut, w trakcie podlewając gołąbki sosem ze spodu naczynia.