Pewnie każdemu z was zdarzyło się nie dopić kawy lub całkowicie o niej zapomnieć, aż zupełnie wystygła. Nikt nie lubi zimnej małej czarnej, ale okazuje się, że można ją smacznie wykorzystać. Wystarczy wymieszać ją z kilkoma podstawowymi składnikami, a zamieni się w chrupiący deser. Jak to zrobić? Zobaczcie ten prosty przepis i przetestujcie sami.

Szybki deser na bazie kawy

Jak to zrobić? Wystarczy wymieszać 1 szklankę wystudzonej kawy z 3 szklankami mąki, 3 łyżkami drobnego cukru i szczyptą soli. Wszystkie te składniki zagniatamy na jednolite ciasto o konsystencji masy na pierogi. Następnie cienko je rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Mogą to być długie, cienkie paseczki na wzór faworków, ale wszystko zależy już tylko od waszej fantazji. Przygotowane kawałki ciasta wrzucamy na mocno rozgrzany olej i smażymy, aż zarumienią się z każdej strony. Gotowe ciastka kawowe wykładamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko ostygną, możemy zajadać je solo lub posypane cukrem pudrem.

Co można zrobić z kawą? Inne przepisy

Jeśli nie macie ochoty na takie ciastka, zaparzoną kawę możecie wykorzystać też do kilku innych przepisów. Pewnie większości z nas od razu przychodzi na myśl włoskie tiramisu, ale to tylko jedna z wielu smakowitych opcji. Warto dodawać ją też do masy na bułeczki, muffinki, bezę czy makaroniki, a dzięki temu wszystkie wypieki zyskają genialnego aromatu i głębszego smaku. Zimna kawa przyda się też w kuchni jako poncz do nasączania blatów tortu lub baza do przygotowania puszystego musu, gęstego kremu czy sernika na zimno. Co więcej, małe espresso będzie też świetnym dodatkiem do owsianki lub ciasta naleśnikowego.