Omlet z cukinią to jedno z popularnych dań, które wybieramy na sycące śniadanie lub lekki letni obiad. Zwykle jednak smażymy go na patelni, a wtedy trudno jest go obrócić tak, aby nie rozpadł się na kawałki. Aby uniknąć takiego scenariusza, zdecydowanie lepiej będzie go upiec, a wtedy gotowe danie będzie jeszcze piękniej prezentowało się na talerzach i dodatkowo nie będzie ociekało tłuszczem. Zobaczcie prosty przepis na omlet z cukinii pieczony, a już po pierwszym spróbowaniu, nie wrócicie do klasycznej receptury z patelni.
Jak zrobić omlet z cukinii w piekarniku?
Przepis na omlet z cukinii w wersji pieczonej jest jeszcze prostszy niż klasyk z patelni, gdyż wszystkie składniki musimy tylko wymieszać w jednej misce, a następnie przelać masę do foremki i cierpliwie poczekać. Całą pracę zrobi za nas piekarnik, więc nie będziemy musieli już stać nad patelnią i pilnować, aż warzywno-jajeczna mieszanka odpowiednio się zetnie i będzie można już ją delikatnie przewrócić na drugą stronę.
Co więcej, taki pieczony omlet cukiniowy robi się bez grama mąki, bo w tej roli wykorzystuje się ugotowany ryż. Ten składnik często zostaje nam z obiadu, więc to genialny sposób na wykorzystanie go w przepyszny sposób. Do tego potrzebujecie już tylko jajek, tarty żółty ser i kilka smakowych dodatków, a całość przygotujecie w mgnieniu oka.
Pieczony omlet z cukinii - dodatki
Aby omlet z cukinii był jeszcze smaczniejszy, możecie dorzucić do gotowej masy takie dodatki jak drobno pokrojona papryka, suszone pomidory w oleju czy czarne bądź zielone oliwki. Dobrym pomysłem na podkręcenie smaku tego dania będzie też pokrojona wędlina, boczek wędzony czy kiełbasa. Jeśli natomiast nie macie akurat pod ręką żółtego sera, możecie zastąpić go mozzarellą lub fetą, a smak gotowej potrawy będzie równie pyszny.
Na koniec pozostają jeszcze przyprawy, bo przepis na omlet cukiniowy można wzbogacić właściwie wszelkimi ulubionymi ziołami, takimi jak suszona bazylia i oregano lub świeży koperek, szczypiorek bądź natka pietruszki. Świetnie sprawdzi się tu również szczypta słodkiej, ostrej lub wędzonej papryki, a także odrobina curry lub kurkumy.
Testujcie różne warianty smakowe i przygotowujcie omlet z cukinii na bazie tego, co akurat macie w lodówce, a wtedy zawsze będzie smakował nieco inaczej i przez to nigdy się wam nie znudzi. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników i proces przygotowania krok po kroku.
Prosty przepis na omlet cukiniowy z piekarnika
Składniki:
- 3 cukinie,
- 2 duże jajka,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki śmietany,
- 70 g tartego sera żółtego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina tłuszczy do smażenia.
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej wcześniej obierać, chyba że macie przerośnięte warzywa o twardej skórce), a następnie solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
- W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek oraz drobno je siekamy i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną cebulkę z czosnkiem odstawiamy do wystudzenia, a cukinię dokładnie odciskamy z całej wody i przerzucamy do dużej miski.
- Wbijamy do niej jajka i dodajemy śmietanę oraz ugotowany i wystudzony ryż. Do masy wrzucamy też przesmażoną cebulkę z czosnkiem i połowę tartego sera oraz wsypujemy proszek do pieczenia i doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowy omlet z cukinii posypujemy resztą tartego sera i pieczemy w 190 stopniach przez około 45 minut.
- Po upieczeniu omlet z cukinią odstawiamy do całkowitego lekkiego przestudzenia i dopiero wtedy kroimy na porcje. Najlepiej smakuje drugiego dnia po odgrzaniu, gdyż lekko tężeje i znacznie łatwiej się wtedy kroi na równiutkie kawałki.

















