W sieci i książkach kucharskich znajdziemy całe mnóstwo przeróżnych przepisów na omlety, ale nie każdy z nich jest puszysty i delikatny. Wiele takich dań wychodzi przesuszona, dlatego warto znać pewien sprytny patent, aby jajeczny placek nie wyszedł twardy i zapychający, tylko dosłownie rozpływał się w ustach. Weźcie kawałek cukinii, kilka dużych jajek, ulubione przyprawy i 1 sekretny dodatek, a w kilka minut otrzymacie prawdziwy przysmak, który idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale i lekki obiad.
Jak zrobić omlet z cukinii?
Aby omlet z cukinii wyszedł leciutki i puchaty, nie musicie dodawać do niego ani grama mąki. Jako baza takiego dania w zupełności wystarczą tylko sporej wielkości jajka i starta cukinia. Do tego warto jednak dolać odrobinę mocno gazowanej wody, dzięki której masa na omlet nabierze wyjątkowej puszystości i lekkości. Pamiętajcie też, aby porządnie ubić jajka, bo samo wymieszanie ich widelcem to zdecydowanie za mało. Najlepiej więc zmiksować je przez chwilę lub mocno roztrzepać rózgą, a wtedy konsystencja od razu się zmieni.
Jeśli natomiast chodzi o samą cukinię, to najważniejszym etapem całego przepisu jest tu jej porządne odciśnięcie z wody. W tym celu zetrzyjcie cukinię na tarce (nie trzeba jej wcześniej obierać, chyba że macie przerośnięte warzywo i grubej skórce), a następnie lekko ją posólcie i odstawcie na około 15 minut. Po tym czasie musicie bardzo dokładnie odcisnąć ją na sitko, a najlepiej w dłoniach, tak, aby pozbyć się całego zgromadzonego w niej soku i otrzymać suche wiórki.
Gdy macie już przygotowaną cukinię i ubite jajka z wodą gazowaną, nie pozostaje już nic innego jak tylko połączenie całości w jednolitą masę i doprawienie ulubionymi przyprawami. W tym celu możecie wykorzystać klasyczny zestaw, czyli sól i pieprz, ale warto też eksperymentować z innymi smakami i sypnąć nieco granulowanego czosnku, wędzonej mielonej papryki czy odrobiny chili.
Omlet z cukinii - dodatki
Tak przygotowana masa na omlet z cukinii będzie po usmażeniu przepyszna, ale możecie dodatkowo urozmaicić ją wszelkimi dodatkami, takimi jak starty ser, drobno pokrojona szynka czy boczek, albo różnego rodzaju warzywa. Jeśli więc macie akurat w lodówce resztki papryki, cebulkę czy szczypiorek, nie bójcie się wkroić ich do środka masy, bo taki omlet z cukinii będzie jeszcze smaczniejszy. Dobrym pomysłem na dodatek do omleta będą też drobno pokrojone suszone pomidory z oleju lub plasterki czarnych bądź zielonych oliwek. Wypróbujcie różne połączenia smakowe, a dzięki temu omlet z cukinii za każdym razem będzie smakował nieco inaczej i nigdy wam się nie znudzi.
Prosty przepis na omlet z cukinii
Składniki:
- 150 g cukinii,
- 3 duże jajka
- 50 ml wody gazowanej,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia.
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy warzywo z całej wody.
- Do dużej miski wybijamy jajka i ubijamy je trzepaczką bądź mikserem z dodatkiem wody gazowanej i przypraw. Na koniec dodajemy do masy startą, odsączoną cukinię i całość jeszcze raz łączymy.
- Tak przygotowaną masę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i przykrywamy naczynie pokrywką. Omlet z cukinii smażymy na średniej mocy palnika tak długo, aż zetnie się od spodu.
- Następnie ostrożnie składamy omlet na pół, ponownie przykrywamy całość pokrywką i smażymy na wolnym ogniu jeszcze przez około 3 minuty.
- Gotowy omlet od razu podajemy na talerze. Pysznie smakuje solo, ale można też zaserwować go z ulubionym sosem lub lekką, odświeżającą sałatką bądź surówką.

















