Być może produkt ze zdjęcia nic wam nie mówi, ale prawdopodobnie nie jeden raz się z nim zetknęliście. Wiele osób ceni sobie jego walory smakowe, ale to tylko niewielki procent wszystkich korzyści, jakie w nim znajdziemy. Zobaczcie, co potrafią te niewielkie korzenie, a od razu zechcecie włączyć je do jadłospisu.

Mały korzeń i wielkiej mocy

Te niepozorne korzonki to wasabi, czyli japoński chrzan, kojarzony głównie jako dodatek do sushi. Czym się różni wasabi od chrzanu, jaki znamy z naszych podwórek? Oczywiście przede wszystkim charakterystycznym zielonym kolorem, ale też znacznie wyraźniejszym smakiem, gdyż ten japoński korzeń ma wyczuwalną ziołową nutę.

Nie są to jednak jedyne walory tego produktu, gdyż przede wszystkim, wyróżniają go cenne wartości odżywcze. Znajdziemy w nim witaminy C, E, A oraz te z grupy B, a także minerały, jakie jak potas, wapń, żelazo, magnez, sód, fosfor, cynk i miedź. Taki bogaty skład przynosi całemu organizmowi mnóstwo korzyści. Zobaczcie, co potrafią te zielone korzonki.

Wasabi - właściwości

  • działa bakteriobójczo i grzybobójczo,
  • ma właściwości przeciwzapalne,
  • oczyszcza organizm,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • przyspiesza trawienie,
  • pozytywnie wpływa na mózg i poprawia pamięć,
  • udrażnia górne drogi oddechowe,
  • poprawia przemianę materii,
  • koi bóle reumatyczne,
  • pomaga przy zakażeniach dziąseł i parodontozie.

Prawdziwe wasabi czy podróbka? 

Powyższe właściwości z pewnością zachęcą wiele osób, aby zaprosić wasabi do swoich kuchni, ale uwaga, bo możecie się łatwo naciąć. Okazuje się, że ten produkt jest masowo podrabiany, bo zamiast prawdziwego startego korzenia, często wykorzystuje się farbowany na zielono proszek wymieszany ze zwykłym białym chrzanem. Prawdziwe wasabi jest bowiem trudno dostępne w Polsce, a przy tym bardzo drogie, bo za kilogram musimy zapłacić nawet tysiąc złotych. 

Wasabi - przeciwwskazania

Warto też wspomnieć, że mimo wielu cennych właściwości, wasabi nie jest wskazane każdemu. Nie poleca się go przy chorobach wątroby oraz zaburzeniach krzepliwości krwi. Ponadto produkt ten może uczulać, dlatego warto zachować ostrożność przed włączeniem go do jadłospisu.