Gęsta, kremowa i aksamitnie gładka, a przy tym sycąca, choć nie kaloryczna. To danie to marzenie każdego fana zup, ale mało kto domyśliłby się, co jest w środku. Ten przepis zrobicie z kuchennego "odpadu" z bardzo popularnego warzywa. Spróbujcie raz, a już nigdy więcej nie zmarnujecie ani grama tych smakowitych listków.
Tania i pyszna zupa z "resztek"
Latem wielu przygotowuje chłodniki, ale nie brakuje też miłośników tradycyjnych zup na gorąco. Często wybieramy kalafiorową w wersji klasycznej lub gęstego kremu, ale mało kto wie, że pyszną zupę można zrobić nie tylko z różyczek, ale i z liści kalafiora. Większość z nas odruchowo wyrzuca tę część do śmietnika, tymczasem te liście są w pełni jadalne, a do tego bardzo smaczne i zdrowe. Szkoda więc je marnować i znacznie lepiej spożytkować ten produkt na pyszny obiad. Szczególnie że to banalnie prosty przepis, a smakuje i wygląda doskonale.
Co więcej, do tej zupy można wykorzystać również głąb z kalafiora, zwany też kaczanem. Ta część warzywa równie często jest pomijana i wyrzucana, a ma mnóstwo smaku i nada całości jeszcze gęstszej i bardziej kremowej konsystencji.
Zupa z liści kalafiora - jak ją zrobić?
Wszystkie części kalafiora wystarczy ugotować z ziemniakami oraz podsmażoną cebulką i czosnkiem. Wszystko doprawiamy podstawowymi przyprawami oraz natką pietruszki, która dodatkowo odświeży całość. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem razem ze śmietanką, aby konsystencja była jeszcze bardziej aksamitna i kremowa. Gotową zupę podajemy z chrupiącymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem.
Szybka zupa z liści kalafiora - przepis
Składniki:
- 1 kalafior razem z liśćmi
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 100 ml śmietanki 30%
- pół pęczka natki pietruszki
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kalafiora myjemy i rozdzielamy na różyczki, a liście i głąb kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i również kroimy, ale w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie, oraz ziarna pieprzu.
2. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy je na maśle aż będą rumiane i dorzucamy do garnka. Gotujemy zupę na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
3. Następnie studzimy gotową zupę i blendujemy ją na gładki krem razem ze śmietanką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.