Gęsta, kremowa i aksamitnie gładka, a przy tym sycąca, choć nie kaloryczna. To danie to marzenie każdego fana zup, ale mało kto domyśliłby się, co jest w środku. Ten przepis zrobicie z kuchennego "odpadu" z bardzo popularnego warzywa. Spróbujcie raz, a już nigdy więcej nie zmarnujecie ani grama tych smakowitych listków.

Tania i pyszna zupa z "resztek"

Latem wielu przygotowuje chłodniki, ale nie brakuje też miłośników tradycyjnych zup na gorąco. Często wybieramy kalafiorową w wersji klasycznej lub gęstego kremu, ale mało kto wie, że pyszną zupę można zrobić nie tylko z różyczek, ale i z liści kalafiora. Większość z nas odruchowo wyrzuca tę część do śmietnika, tymczasem te liście są w pełni jadalne, a do tego bardzo smaczne i zdrowe. Szkoda więc je marnować i znacznie lepiej spożytkować ten produkt na pyszny obiad. Szczególnie że to banalnie prosty przepis, a smakuje i wygląda doskonale. 

Co więcej, do tej zupy można wykorzystać również głąb z kalafiora, zwany też kaczanem. Ta część warzywa równie często jest pomijana i wyrzucana, a ma mnóstwo smaku i nada całości jeszcze gęstszej i bardziej kremowej konsystencji. 

Zupa z liści kalafiora - jak ją zrobić?

Wszystkie części kalafiora wystarczy ugotować z ziemniakami oraz podsmażoną cebulką i czosnkiem. Wszystko doprawiamy podstawowymi przyprawami oraz natką pietruszki, która dodatkowo odświeży całość. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem razem ze śmietanką, aby konsystencja była jeszcze bardziej aksamitna i kremowa. Gotową zupę podajemy z chrupiącymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem.

Szybka zupa z liści kalafiora - przepis

Składniki:

  • 1 kalafior razem z liśćmi
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Kalafiora myjemy i rozdzielamy na różyczki, a liście i głąb kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i również kroimy, ale w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie, oraz ziarna pieprzu.

2. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy je na maśle aż będą rumiane i dorzucamy do garnka. Gotujemy zupę na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

 3. Następnie studzimy gotową zupę i blendujemy ją na gładki krem razem ze śmietanką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.