Zupa szczawiowa to jeden z czołowych przepisów kuchni polskiej, ale w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Ta z przepisu Roberta Makłowicza jest jednak zupełnie wyjątkowa za sprawą 1 extra warzywa. Koniecznie spróbujcie dodać go następnym razem do garnka, a będziecie zachwyceni. Tak głębokiego smaku i koloru nie osiągniecie tradycyjnymi składnikami.
Jak zrobić zupę szczawiową według Roberta Makłowicza?
W przepisie ulubionego kucharza widzów i internautów pojawia się pewien zaskakujący składnik, jakiego nie znajdziecie w tradycyjnej recepturze. Otóż Robert Makłowicz przygotowuje ją na sposób ukraiński i oprócz włoszczyzny dorzuca jeszcze 1 nietypowe warzywo, czyli startego dojrzałego pomidora, dzięki któremu zupa nabiera jeszcze więcej smaku i koloru. Kolejną ważną zasadą jest stosowanie bulionu z kaczki, bo właśnie taki wybiera kucharz. To właśnie dzięki takiej bazie, zupa szczawiowa jest odpowiednio wyrazista i aromatyczna.
Zupa szczawiowa z pomidorem - jak ją podawać?
Nie mniej nietypowy jest sposób podania, bo gotowe danie serwowane jest nie tylko jajkiem na twardo, ale i z soloną słoniną. Koniecznie spróbujcie takiej wersji klasycznej zupy z babcinej kuchni, a odkryjecie ją na nowo i pokochacie jeszcze bardziej. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.
Zupa szczawiowa Roberta Makłowicza
Składniki:
- 700 g mięsa z kaczki
- 1 pęczek szczawiu
- 2 łyżeczki masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pęczek liści botwinki
- 1 dojrzały pomidor
- 100 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
- świeży koper i szczypior
- 2 ugotowane na twardo jajka
- solona słonina i ciemne pieczywo do podania
Przygotowanie:
1. Mięso z kaczki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie zbieramy szumowiny i studzimy bulion.
2. W międzyczasie obieramy warzywa i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je na maśle, dorzucamy do bulionu i gotujemy go ponownie.
3. Po 20-30 minutach dodajemy dokładnie umyte i drobno posiekane listki botwiny oraz szczawiu i startego pomidora. Na koniec wrzucamy do garnka posiekany szczypior z koperkiem. Gotowa zupa szczawiowa według Roberta Makłowicza powinna być serwowana z kleksem śmietany, ugotowanym jajkiem, soloną słoniną oraz ciemnym pieczywem.