Zupa szczawiowa to jeden z czołowych przepisów kuchni polskiej, ale w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Ta z przepisu Roberta Makłowicza jest jednak zupełnie wyjątkowa za sprawą 1 extra warzywa. Koniecznie spróbujcie dodać go następnym razem do garnka, a będziecie zachwyceni. Tak głębokiego smaku i koloru nie osiągniecie tradycyjnymi składnikami.

Jak zrobić zupę szczawiową według Roberta Makłowicza?

W przepisie ulubionego kucharza widzów i internautów pojawia się pewien zaskakujący składnik, jakiego nie znajdziecie w tradycyjnej recepturze. Otóż Robert Makłowicz przygotowuje ją na sposób ukraiński i oprócz włoszczyzny dorzuca jeszcze 1 nietypowe warzywo, czyli startego dojrzałego pomidora, dzięki któremu zupa nabiera jeszcze więcej smaku i koloru. Kolejną ważną zasadą jest stosowanie bulionu z kaczki, bo właśnie taki wybiera kucharz. To właśnie dzięki takiej bazie, zupa szczawiowa jest odpowiednio wyrazista i aromatyczna.

Zupa szczawiowa z pomidorem - jak ją podawać?

Nie mniej nietypowy jest sposób podania, bo gotowe danie serwowane jest nie tylko jajkiem na twardo, ale i z soloną słoniną. Koniecznie spróbujcie takiej wersji klasycznej zupy z babcinej kuchni, a odkryjecie ją na nowo i pokochacie jeszcze bardziej. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.

Zupa szczawiowa Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 700 g mięsa z kaczki
  • 1 pęczek szczawiu
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek liści botwinki
  • 1 dojrzały pomidor
  • 100 ml śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koper i szczypior
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • solona słonina i ciemne pieczywo do podania

Przygotowanie:

1. Mięso z kaczki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie zbieramy szumowiny i studzimy bulion.

2. W międzyczasie obieramy warzywa i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je na maśle, dorzucamy do bulionu i gotujemy go ponownie.

3. Po 20-30 minutach dodajemy dokładnie umyte i drobno posiekane listki botwiny oraz szczawiu i startego pomidora. Na koniec wrzucamy do garnka posiekany szczypior z koperkiem. Gotowa zupa szczawiowa według Roberta Makłowicza powinna być serwowana z kleksem śmietany, ugotowanym jajkiem, soloną słoniną oraz ciemnym pieczywem.