Ciasto, które zrobicie w zaledwie kilka chwil powinno być jednocześnie pachnące i smaczne. Trudno wyobrazić sobie długotrwałe przygotowania, gdy goście maja się zjawić w zaledwie pół godziny. Nic lepszego nie znajdziecie na takie okazje, jak ten przepis. Wilgotne, bardzo puszyste i z łatwo dostępnych składników, który każdy uwielbia. Nie ma mowy o żadnych wpadkach. Sprawdźcie koniecznie poniższy przepis i poradę, która zaprowadzi was na wyżyny kulinarne w zaledwie 3 minuty.

Czym wzmocnić smak czekolady w każdym cieście?

Jednym z ulubionych ciast Polaków jest ciasto czekoladowe. Jednak nie zawsze wychodzi takie, jak sobie wymarzyliśmy. W zależności od dodatków, możemy uzyskać bardziej lub mniej wyrazisty wypiek. Jeżeli zależy wam na czymś wyrazistym, zawsze dodawajcie gorzką lub deserową czekoladę. Ale co w przypadku, gdy sama czekolada nie spełniła waszych oczekiwań? Wybierzcie te dodatki, które podkręcą jej smak i wydobędą głębię i prawdziwy aromat:

  • cynamon - klasyk, który sprawia, ze kakao i czekolada są smaczniejsze i bardziej wyraziste,
  • papryczka chili - nie musicie dodawać sporej ilości - wystarczy drobna szczypta, aby pozwolić na uwolnienie niespotykanych smaków i aromatów czekolady,
  • suszony imbir - podkręca smak czekolady, a jednocześnie dodaje cytrusowego posmaku,
  • mielony kardamon - sprawdzi się zwłaszcza w tych wypiekach czekoladowych, które mają nieco jesienną nutę.

W tych formach do pieczenia upieczesz najlepsze ciasta:

Przepis na 3-minutowe ciasto kakaowe

Przygotujcie ulubioną małą blaszkę do pieczenia i zabierajcie się za mieszanie i pieczenie jednego z najlepszych ciast.

Składniki:

  •     3 łyżki mąki
  •     3 łyżki cukru
  •     3 łyżki kakao
  •     pół łyżki proszku do pieczenia
  •     3 łyżki mleka
  •     3 łyżki oleju
  •     1 jajko

Przygotowanie:

Składniki suche, takie jak mąka, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszajcie razem. Następnie w osobnej misce wymieszajcie składniki mokre, takie jak mleko, jajka i olej.

Połączcie wszystkie składniki za pomocą widelca lub trzepaczki do uzyskania delikatnej i jednolitej konsystencji. Pieczcie w mikrofali na maksymalnej mocy urządzenia przez około 3 minuty. Możecie podawać z ulubioną gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.