Truskawki pojawiają się w daniach na słono coraz śmielej. W letnim menu wielu restauracji króluje sałatka z arbuzem, serem feta i truskawkami - to już klasyczny przepis. Podobnie jak czekolada, słodkie truskawki w mniej oczywistych połączeniach mogą tylko zyskać, bo ich słodycz będzie wtedy jeszcze bardziej wyczuwalna. Co więcej, truskawki są przyjemnym kontrastem dla ostrych, pieprznych lub kwaśnych składników - dlatego w połączeniu z fetą smakują tak dobrze. 

Jak wydobyć z truskawek 101% słodyczy? 

Jeśli chcecie, by truskawki, które zajadacie, były jeszcze słodsze, zamiast cukrem, posypcie je... solą. Wystarczy dosłownie szczypta. Sód, którą zawiera sól sprawia, że cukier obecny w owocach jest jeszcze lepiej wyczuwalny i intensywny. Z tego samego powodu zawodowi cukiernicy do wszystkich deserów dodają sól - właśnie po to, by podbić jego słodki smak. Sól świetnie podkreśla i pogłębia również słodycz karmelu.

Kolejnym nietypowym, choć doskonałym połączeniem są też truskawki z pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Taki miks słodyczy, ostrości i kwaśnej nuty genialnie się razem dopełnia, tworząc prawdziwą eksplozję smaku w buzi. Koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie.

Truskawki z pieprzem i octem balsamicznym - przepis 

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: garść mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyjcie i osączcie. Możecie, ale nie musicie obierać ich z szypułek - są jadalne.
  2. Rozpuśćcie na patelni cukier z sokiem z cytryny.
  3. Gdy się rozpuści, dodajcie truskawki, ocet balsamiczny i pieprz.
  4. Całość delikatnie wymieszajcie i smażcie 2-3 minuty na niewielkim ogniu. Owoce nie powinny się rozpaść.
  5. Przełóżcie owoce do naczynia i zredukujcie sos, by nieco zgęstniał.
  6. Truskawki polejcie sosem i udekorujcie listkami mięty.
  7. Podawajcie na ciepło lub po przestygnięciu - na zimno.

Takie balsamiczne truskawki możecie zjeść same jako przekąskę lub jako dodatek do sałatek. Będą też smakować znakomicie również z grzankami - z mozzarellą lub serem ricotta. 

Jakie truskawki są najsmaczniejsze?

Jeśli truskawki z takimi dodatkami do was nie przemawiają, poszukajcie najsłodszych dostępnych w Polsce odmian. Należą do nich m.in. białe truskawki ananasowe o bardzo charakterystycznym, deserowym i ananasowym smaku. Odmiana ta powstała z krzyżówki 2 gatunków poziomek: Fragaria chiloensis i Fragaria virginiana. Szukajcie również odmian takich jak:

  • lambada
  • sonata
  • polka

A gdy truskawki już wam się znudzą, sięgnijcie po ich zamiennik. Równie doskonałe i przesłodkie są maleńkie poziomki, jeśli gdzieś na nie na traficie - to zupełnie inna, super rzadka liga owoców.