Truskawki to prawdziwy kulinarny symbol lata. W sezonie kupujemy je na potęgę i chętnie pałaszujemy w różnych odsłonach, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo są cenne. Okazuje się, że walory smakowe to tylko niewielki procent tego, co mają do zaoferowania te soczyste, czerwone owoce Zobaczcie, na co są dobre truskawki, a zaczniecie sięgać po nie jeszcze chętniej. 

Dlaczego warto jeść truskawki?

W tych niewielkich owocach kryje się cały wachlarz witamin i minerałów. Przede wszystkim są świetnym źródłem witaminy C, gdyż mają jej nawet więcej niż cytrusy. Oprócz tego znajdziemy w nich również witaminy A, E oraz te z grupy B, a także krzem, fosfor, magnez, potas, wapń, cynk, żelazo oraz mangan. Wszystkie te substancje odżywcze są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co więcej, tak bogaty skład ma bardzo niską wartość kaloryczną, gdyż w 100 gramach truskawek jest tylko około 30 kalorii. Jakby tego było mało, w truskawkach znajduje się też cenna bromelina, czyli enzym, ułatwiający spalanie tłuszczu. Można więc jeść je bez wyrzutów sumienia, a warto, bo skorzysta na tym zdrowie, uroda i samopoczucie.

Truskawki - właściwości

Co się dzieje z naszym ciałem, gdy jemy truskawki? Okazuje się, że te owoce przynoszą wiele dobrego całemu organizmowi:

  • wzmacniają system odpornościowy,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • łagodzą stany zapalne,
  • odkwaszają i oczyszczają organizm,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • zmniejszają ryzyko chorób serca,
  • wspomagają odchudzanie,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • pozytywnie wpływają na pracę wątroby i nerek,
  • chronią skórę przed promieniowaniem słonecznym,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • spowalniają procesy starzenia się,
  • wybielają zęby i zapobiegają osadzaniu się na nich kamienia.

Ile truskawek dziennie?

Ile truskawek trzeba zjeść dziennie, aby odczuć powyższe korzyści? Według ekspertów wystarczy już około ośmiu truskawek dziennie. Nie należy przesadzać w drugą stronę, bo więcej, wcale nie znaczy w tym przypadku lepiej. Zbyt regularne duże ilości truskawek mogą skończyć się bowiem biegunką, zgagą czy wzdęciami. Należy też uważać na reakcje alergiczne.