Te niepozorne listki przypominają dość mocno dobrze nam znane liście laurowe, ale mają zupełnie inny aromat, który doda wszelkiego rodzaju daniom fantastycznego wyrazu. W naszej rodzimej kuchni mało się o nich mówi, ale miłośnicy azjatyckich dań mogą kojarzyć je z różnego rodzaju zup, potrawek, a nawet napojów i deserów. Poznajcie ten wyjątkowy produkt i zobaczcie, co potrafi, a od razu zapragniecie zaprosić go do swoich kuchni.
Mało znane liście o wyjątkowym smaku
Produkt z powyższego zdjęcia to nic innego jak liście kaffiru, czyli tajskiej odmiany limonki. Zarówno sam owoc, jak i właśnie jego listki są chętnie wykorzystywane, głównie w kuchni tajskiej i indyjskiej. Mają bowiem intensywny smak i aromat, a wszystko to ze względu na zawarte w nich alkaloidy, cytronelol i limonen. Oczywiście najbardziej intensywne są na świeżo, jednak dobrze sprawdzają się też suszone czy mrożone. Obecnie w wielu marketach znajdziecie je już na dziale z kuchnią azjatycką.
Walory smakowe i zapachowe nie są jednak wszystkim, co mają do zaoferowania te listki. W Azji liście kaffiru są uznawane jako lecznicze, a nie dzieje się to bez powodu, bo ich właściwości są imponujące. Poznajcie je, a sami zachcecie spróbować takiej przyprawy.
Liście kaffiru - właściwości?
Okazuje się, że liście kaffiru to nie tylko aromatyczny składnik wielu dań, ale i naturalna skarbnica cennych składników odżywczych. Dodając je do różnego rodzaju potraw, możemy zyskać całą listę korzyści:
- mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowo,
- wzmacniają odporność,
- działają przeciwzapalnie,
- wspomagają pracę wątroby,
- łagodzą bóle głowy,
- oczyszczają organizm,
- pomagają przy niestrawności i zaparciach,
- pozytywnie wpływają na skórę,
- przynoszą ulgę przy bólach stawów.
Co ciekawe, liście kaffiru znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Pozyskuje się z nich bowiem cenny olejek, który ma genialny wpływ na skórę i wykorzystuje się go na przykład przy problemach ze skórą trądzikową. Co więcej, ekstrakt z takich listków stosuje się również na włosy, aby poprawić ich kondycję, pobudzić wzrost oraz nadać puklom piękny blask.
Jakby tego było mało, olejek z liści kaffiru pomoże też na pewien popularny domowy problem, czyli różnego rodzaju owady. Dzięki niemu pozbędziemy się na przykład komarów i meszek.
Jak używać liści kaffiru?
Liście limonki kaffir dostaniemy w naszych sklepach głównie w formie suszonej. Kupując takie wysuszone liście kaffiru pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na ich kolor, bo do gotowania nadają się tylko te o ciemnozielonej barwie, a lekko żółte nie będą już dobrym wyborem.
Żeby użyć ich do potraw, można po prostu wrzucić je do garnka w całości, jednak najlepiej odciąć główny nerw liścia, a resztę posiekać w drobne paseczki, a wtedy uwolnią jeszcze więcej cennego aromatu. Można je też smażyć metodą stir fry na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Do czego można użyć liście kafiru?
Zastosowań jest całe mnóstwo, gdyż ta przyprawa pasuje zarówno do zup, bulionów, sosów, gulaszy oraz gotowanych lub smażonych mięs i owoców morza. Najlepiej komponują się z takimi smakami jak mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir, czy papryczka chili. Nie przesadzajcie jednak z ich ilością, bo mają niezwykle intensywny smak, który łatwo może zdominować całe danie. Na dużą porcję dania dla 4 osób wystarczą już 2-3 liście kaffiru, ale jeśli lubicie bardzo intensywny smak, to na cały gar potrawy możecie dorzucić nawet 5 sztuk takiej przyprawy.
Jeśli nabraliście ochoty na przetestowanie kaffiru we własnych kuchniach, to poniżej podpowiadamy kilka przepisów, do których genialnie się sprawdzają:
- curry z kaczką,
- smażony kurczak,
- zupa tom yum,
- smażony ryż z warzywami,
- ramen,
- zielone curry.















