Jeśli nie znacie przysmaku ze zdjęcia, koniecznie nadróbcie zaległości, bo omija was mnóstwo smaku. To genialna przekąska lub dodatek do obiadu czy sałatek i surówek. Wystarczy tylko kilka prostych dodatków i chwila roboty, a będziecie zajadać się cały rok. Zobaczcie, jakie to proste i pyszne.

Nieznany przysmak z warzywniaka

Jeśli zauważycie na zakupach malutką dynię o bladym kolorze, to właśnie trafiliście na patison, czyli warzywo z rodziny dyniowatych. Jaki smak ma patison? Najczęściej porównuje się go do cukinii, bo jest delikatny w smaku i chrupiący. Choć sezon na patisony trwa do końca września, to właśnie jesień jest najlepszym czasem, aby je zakonserwować w słoikach. Wiele osób przygotowuje marynowane patisony, ale mało kto zastanawia się, czy patisony można kisić. Okazuje się jednak, że to genialny pomysł, a przygotowane w ten sposób warzywa smakują obłędnie i mają wiele cennych właściwości.

Kiszone patisony - właściwości

Kiszone patisony to prawdziwe bogactwo wartościowych składników odżywczych. Regularne jedzenie tego przysmaku przynosi więc mnóstwo dobrego całemu organizmowi:

  • wzmacniają odporność,
  • zapewniają sytość, więc zmniejszają chęć na podjadanie,
  • pomagają na zaparcia,
  • dbają o prawidłową pracę układu nerwowego,
  • regulują ciśnienie tętnicze,
  • łagodzą skurcze mięśni,
  • zmniejszają uczucie zmęczenia.

Zobaczcie, jak się kisi patisony i skorzystajcie z powyższych korzyści.

Przepis na kiszone patisony

Składniki:

  • kilka niewielkich patisonów,
  • 1 litr przegotowanej zimnej wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.

Przygotowanie:

Patisony myjemy, a ewentualne większe sztuki kroimy na mniejsze części. Następnie przerzucamy je do słoików i dodajemy wszystkie przyprawy. W wodzie rozpuszczamy sól, a następnie wypełniamy nią słoiki z patisonami. Całość mocno zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni.