Jeśli nie znacie przysmaku ze zdjęcia, koniecznie nadróbcie zaległości, bo omija was mnóstwo smaku. To genialna przekąska lub dodatek do obiadu czy sałatek i surówek. Wystarczy tylko kilka prostych dodatków i chwila roboty, a będziecie zajadać się cały rok. Zobaczcie, jakie to proste i pyszne.
Nieznany przysmak z warzywniaka
Jeśli zauważycie na zakupach malutką dynię o bladym kolorze, to właśnie trafiliście na patison, czyli warzywo z rodziny dyniowatych. Jaki smak ma patison? Najczęściej porównuje się go do cukinii, bo jest delikatny w smaku i chrupiący. Choć sezon na patisony trwa do końca września, to właśnie jesień jest najlepszym czasem, aby je zakonserwować w słoikach. Wiele osób przygotowuje marynowane patisony, ale mało kto zastanawia się, czy patisony można kisić. Okazuje się jednak, że to genialny pomysł, a przygotowane w ten sposób warzywa smakują obłędnie i mają wiele cennych właściwości.
Kiszone patisony - właściwości
Kiszone patisony to prawdziwe bogactwo wartościowych składników odżywczych. Regularne jedzenie tego przysmaku przynosi więc mnóstwo dobrego całemu organizmowi:
- wzmacniają odporność,
- zapewniają sytość, więc zmniejszają chęć na podjadanie,
- pomagają na zaparcia,
- dbają o prawidłową pracę układu nerwowego,
- regulują ciśnienie tętnicze,
- łagodzą skurcze mięśni,
- zmniejszają uczucie zmęczenia.
Zobaczcie, jak się kisi patisony i skorzystajcie z powyższych korzyści.
Przepis na kiszone patisony
Składniki:
- kilka niewielkich patisonów,
- 1 litr przegotowanej zimnej wody,
- 1 łyżka soli kamiennej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 kulki ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy.
Przygotowanie:
Patisony myjemy, a ewentualne większe sztuki kroimy na mniejsze części. Następnie przerzucamy je do słoików i dodajemy wszystkie przyprawy. W wodzie rozpuszczamy sól, a następnie wypełniamy nią słoiki z patisonami. Całość mocno zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni.