Już nasze babcie wiedziały, jak urozmaicić wnukom podwieczorek czy deser. Gdy nic aktualnie nie było w domu, a lodówka świeciła pustkami, przygotowywały smażony chleb z dodatkiem jajka. Taki panierowany przysmak przyprawiały na koniec cukrem lub dżemem. Bez względu na wiek, prawie każdy z nas kocha taki przysmak. Jest nieskomplikowany i każdy jest w stanie go przygotować. Czy może być jeszcze lepszy? Tak, zdecydowanie. Sprawdźcie nasz przepis i poradę poniżej.

Jaki chleb wybrać do smażenia?

Do smażenia najlepiej wybrać taki chleb, który najbardziej wam smakuje. To podstawowa zasada, której się trzymamy. Jednak patrząc na smak, który może wszystkim przypaść do gustu, to zdecydowanie polecamy tradycyjny chleb baltonowski czy bułkę wrocławską. Będą chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku.

Bardziej ekskluzywną wersją smażonego chleba będzie maczana chałka w jajku, smażona na maśle. To idealna propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy nie mogą się zdecydować pomiędzy wytrawnym chlebem, bułką, a kajzerką. Nie zapomnijcie o tym, że do jej przyrządzenia musicie użyć znacznie więcej mleka i jajek, gdyż chłonie więcej składników.

Jak zrobić najlepszy chleb w jajku?

Wybierzcie patelnię, najlepiej taką nieprzywierającą. Dzięki temu jednemu składnikowi wasze wspomnienia z dzieciństwa odżyją i nabiorą nowych barw. Spróbujcie koniecznie, wszystkie składniki na pewno macie już w kuchni.

Składniki:

  • chleb baltonowski (ilość kromek zależy od was),
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • plastry sera typu gouda lum mozzarella,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Chleb pokrójcie w grubsze kromki.
  2. Jajka rozkłóćcie i wymieszajcie z mlekiem.
  3. Doprawcie solą i pieprzem.
  4. Przekrójcie delikatnie każdą kromkę w środku tak, aby powstała kieszonka.
  5. Możecie zrobić to samo z chałką czy bułką paryską.
  6. Włóżcie do środka ser żółty lub mozzarellę.
  7. Obtoczcie w miksturze mleka z jajkiem.
  8. Włóżcie na rozgrzany olej lub masło.
  9. Smażcie przez około 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
  10. Na koniec możecie posypać słodką papryką w proszku lub chili, wedle uznania.
  11. Tak przygotowany chleb w jajko dobrze smakuje podany z pomidorami lub szynką.