Macie ochotę na coś słodkiego, ale sama myśl o ubijaniu piany, wałkowaniu ciasta i długim czekaniu na gotowy wypiek was zniechęca? Aby przygotować ten pyszny deser nie musicie nawet włączać piekarnika ani wyciągać miksera. Wystarczy kilka składników, jedna miska i dosłownie 5 minut pracy. To takie proste, a takie pyszne i efektowne, że aż trudno uwierzyć. Przygotujcie te kuleczki raz, a będziecie wracali do nich co tydzień.
Jak najłatwiej zrobić szybki deser?
Aby przygotować te pyszne kuleczki, potrzebujecie tylko mąki migdałowej i kokosowej, trochę cukru oraz odrobinę oleju kokosowego. Do tego przyda się jeszcze cytryna, a dokładniej wyciśnięty z niej sok i starta skórka, a także garstka wiórek kokosowych. Tylko tyle wystarczy, aby w 5 minut wyczarować eleganckie trufle cytrynowe bez pieczenia. Nie musicie nic ubijać, ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki w jednej misce i ulepić w gotowej masy kulki. Kluczowe są jednak odpowiednie proporcje, bo łatwo przesadzić zarówno z mokrymi, jak i suchymi składnikami. Zobaczcie idealne ilości, z których wyjdą obłędnie pyszne kuleczki na jeden kęs.
Prosty przepis na trufle cytrynowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- mała szczypta soli
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku i mieszamy z cukrem. Wszystko studzimy, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstej masy. Z przygotowanej mieszanki lepimy dłońmi niewielkie kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na kilka godzin.