Latem wszyscy zajadamy się truskawkami i malinami, ale tuż obok rośnie równie smaczny i wartościowy owoc, o którym mało kto pamięta. Wielu z was z pewnością kojarzy go z wakacji u babci, ale obecnie stał się mało popularny. To wielka szkoda, bo oprócz walorów smakowych, kryje się w nim też całe mnóstwo witamin, zbawiennie wpływających na cały organizm. Zobaczcie, co potrafią te kuleczki, a od razu zechcecie wrócić do tego smaku.
Zapomniany skarb z ogródka
Ten cichy bohater z działki to nic innego jak agrest, zwany też winoroślą północy. Choć dawniej był bardzo popularnym składnikiem kompotów czy ciast, teraz mało gdzie można go spotkać. Wciąż jednak rośnie w wielu ogrodach i czasem pojawia się na lokalnych straganach i ryneczkach, skąd zdecydowanie warto go przynieść do domu.
Jeśli więc jeszcze nie znacie jego słodko-kwaśnego smaku i pysznie jędrnej skórki oraz delikatnego, soczystego miąższu, koniecznie musicie spróbować, a zakochacie się od pierwszej zjedzonej kuleczki. Warto jednak pamiętać, że smak to nie wszystko, co ten owoc ma do zaoferowania, bo w tych niepozornych małych kuleczkach kryje się mnóstwo witaminy C, a także witamina A, B, potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń czy kwas foliowy. Wszystkie te składniki sprawiają, że jedzenie tych małych kuleczek przynosi wiele korzyści. Zobaczcie, na co dobry jest agrest, a polubicie go jeszcze bardziej.
Właściwości agrestu
- wspomaga trawienie i łagodzi stany zapalne żołądka,
- korzystnie wpływa na stawy, zapobiega osteoporozie i przyspiesza regenerację kości,
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- wzmacnia odporność,
- obniża poziom cholesterolu,
- wspiera pracę serca i pomaga zapobiegać schorzeniom układu krążenia,
- poprawia wygląd skóry i spowalnia jej starzenie się,
- pozytywnie wpływa na wzrok,
- poprawia pamięć,
- pomaga na koncentrację,
- zmniejsza stres.
Do czego można wykorzystać agrest?
Aby skorzystać z tych korzyści, agrest można jeść jako przekąskę na surowo, dodawać do wypieków lub przetwarzać na dżemy, nalewki i kompoty. Nie każdy też wie, że agrest pasuje nie tylko do dań na słodko, ale wspaniale komponuje się też z mięsem.
Agrest - przeciwwskazania
Pomimo wszystkich powyższych właściwości, agrest nie jest wskazany każdemu. Nie poleca się go osobom, które cierpią na wrzody żołądka lub dwunastnicy, zapalenie okrężnicy i jelit, a także tym z niewydolnością nerek.