Klasyczny przepis na naleśniki składa się z mąki, mleka i jajek. Niestety coraz częściej wiele osób musi wyeliminować mleko ze swojego jadłospisu. To jednak nie oznacza, że muszą też rezygnować z ukochanych naleśników. Z powodzeniem można zastąpić mleko wodą, trzeba tylko znać proporcje i odpowiedni sposób smażenia. Z tym przepisem naleśniki wychodzą elastyczne i cieniutkie, dzięki czemu można je zjeść na wiele sposobów. zarówno na słodko, jak i mogą posłużyć jako baza dla krokietów. Nie poczujecie różnicy w smaku.

Ten przepis jest szybki i łatwy do przygotowania. Wymaga tylko kilku podstawowych składników, takich jak mąka, woda i jajka. Naleśniki z tego ciasta muszą być smażone na średnik ogniu, aby wyszły miękkie i cienkie, idealne do słodkich i wytrawnych dań.

Wodne naleśniki przygotujecie z następujących składników:

  •     250 g mąki
  •     2 łyżeczki cukru waniliowego
  •     420 ml wody
  •     3 jajka
  •     1 łyżeczka oleju do wysmarowania patelni

Do miski wsypcie mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszajcie. Uformujcie wgłębienie i wbijajcie do niego pojedynczo jajka. Stopniowo wlewajcie wodę i mieszajcie, aby nie powstały grudki.
Rozgrzejcie patelnię, a następnie nasmarujcie ją papierowym ręcznikiem nasączonym olejem.
Wlejcie chochlę ciasta naleśnikowego na patelnię i smażcie przez 2 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej.

Gotowe naleśniki podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Uwaga: Jeśli chcecie naleśniki przeznaczyć na wytrawne dania zastąpcie cukier waniliowy szczypta soli.