Krokiety z pieczarkami i serem pasują nie tylko do świątecznego barszczu. Możecie przygotować je także na codzienny obiad, np. z sosem grzybowym i świeżą sałatką. Farsz z pieczarek i żółtego sera to kompozycja idealna, która sprosta wymaganiom kulinarnym całej rodziny. Z przepisu dowiecie się, jak wykonać krokiety z pieczarkami i serem krok po kroku.
iStock
(średnia 4.39 z 226 głosów)
Naleśniki na krokiety z pieczarkami i serem: w misce miksujemy 400 g mąki z trzema jajkami i mlekiem. Dodajemy 50 ml oleju i szczyptę soli. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzewamy patelnię, a następnie wylewamy na nią porcję ciasta, np. przy użyciu chochli. Rozprowadzamy masę po całej powierzchni patelni. Gdy placek jest rumiany od spodu (po ok. 1 min), przewracamy go na druga stronę i smażymy jeszcze ok. 30. sekund. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki.
Cebule: obieramy je z łupin i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 50 ml oleju. Pokrojoną cebulę smażymy na małej mocy przez ok. 10 min.
Pieczarki: myjemy i obieramy (jeśli są małe i czyste, to nie trzeba ich obierać). Kroimy na pół i następnie w plasterki. Wrzucamy do cebuli i smażymy razem przez ok. 20 min, aż woda, którą puszczą pieczarki odparuje. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy i przekładamy z patelni do innego naczynia.
Farsz do krokietów z pieczarkami i serem: na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty. Dodajemy go i mieszamy z pieczarkami, gdy ostygną.
Zawijanie krokietów: farsz nakładamy na środek naleśnika, zostawiając pustą krawędź o szerokości ok. 4 cm. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulon.
Panierka: w trzech osobnych miseczkach przygotowujemy: mąkę, dwa rozkłócone jajka i bułkę tartą. Zawinięte krokiety obtaczamy po kolei w mące, jajku i bułce. Ponownie rozgrzewamy patelnię, wlewamy 50 ml oleju i smażymy krokiety na złoto, obracając je w taki sposób, aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Porady
- Składniki na ciasto naleśnikowe (jajka, mleko) powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli takie nie są, odstawcie przygotowaną masę na 10 min, zanim zaczniecie smażyć naleśniki. W tym czasie osiągnie odpowiednią temperaturę.
- Ciasto na krokiety z pieczarkami i serem powinno wyjść gęstsze niż klasyczne ciasto na naleśniki.
- Do smażenia naleśników najlepiej sprawdzi się duża płaska patelnia o średnicy ok. 24 cm lub specjalna patelnia do naleśników
- Jeśli dodaliście olej do ciasta, nie potrzebujecie dodatkowego tłuszczu na patelni.
- Z porcji podanej w przepisie powinno wyjść ok. 12 dużych naleśników na krokiety z pieczarkami i serem.
- Jaki ser żółty wybrać do krokietów z pieczarkami? Miękki, który będzie przyjemnie się ciągnął, np. gouda. Możecie sięgnąć także po twardą mozzarellę.
- Aby mieć pewność, że krokiety z pieczarkami i serem nie rozpadną się podczas obsmażania, pamiętajcie, aby najpierw położyć je na patelnię łączeniem do dołu.
- Do panierki nie musicie używać mąki – wystarczy samo jajko i bułka tarta.
Dobrze zawinięte krokiety z pieczarkami i serem żółtym nie rozpadną się podczas smażenia i będą ładnie wyglądać na talerzu. Aby tak było, warto poznać kilka wskazówek:
Do krokietów idealnie pasuje czysty barszcz czerwony. Taki zestaw możecie podać na Wigilię zamiast, lub obok, tradycyjnych uszek do barszczu czy pasztecików z kapustą i grzybami. Zwłaszcza na większej Wigilii goście docenią taki wybór. Krokiety z pieczarkami i serem można podać także inaczej:
Do krokietów nie potrzebujecie ziemniaków czy innego dodatku skrobiowego, ale jeśli macie ochotę, będą dobrze smakować z frytkami i surówką.
Komentarze