Sekretem idealnie miękkich i elastycznych naleśników jest jeden składnik. Roztopione masło. To ono sprawi, że ciasto będzie idealnie gładkie, a na patelni nie będziecie musieli dodawać tłuszczu.

Przepis jest bardzo podobnych do klasycznego. Potrzebujemy:

  •   1 szklanka mleka,
  •   1,5 szklanki mąki,
  •   1  szklanka wody gazowanej,
  •   3 łyżki roztopionego masła,
  •   2 jajka,
  •   szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Masło roztapiacie w rondelku i pozostawiacie do ostygnięcia.
  2. Jajka ubijacie ze szczyptą soli.
  3. Do miski wlewacie mleko, wodę, wsypujecie mąkę i dokładnie mieszacie. Dodajecie ubite jajka.
  4. Na koniec wlewacie wystudzone masło. Wszytko dokładnie mieszacie, żeby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję lejącą, ale lekko gęstą. Kiedy nabierzecie porcję na chochelkę, powinno spływać swobodnie, ale powoli. Jeśli jest zbyt wodniste - dosypcie mąki, jeśli zbyt gęste - dolejcie mlekiem.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlewacie porcję ciasta naleśnikowego i równo je rozprowadzacie na całej powierzchni. Pamiętając, by nie dodawać już tłuszczu na patelni. Masło dodane do ciasta sprawi, że naleśniki nie będą przywierać do patelni.
  6. Smażycie jedną stronę do czasu, aż zniknie wilgotny ślad. Przewracacie na drugą stronę i jeszcze chwilę smażycie, do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zdejmujecie z patelni i serwujecie z ulubionymi dodatkami.

Ten przepis na te naleśniki dała nam koleżanka z pracy i od tej chwili zawsze robimy już tylko takie. Są najlepsze.