...

 

 

Jak przechowywać pieczywo, aby dłużej było świeże?

Aby pieczywo dłużej pozostało miękkie i smaczne wystarczy włożyć do niego kilka łodyg selera naciowego i pozostawić na całą noc. Kolejnego dnia wyjmujemy taki dodatek, a chleby i bułki zachwycają świeżością. Podobne działanie będzie miało świeże jabłko. Jeśli więc nie macie pod ręką selera, możecie włożyć do chlebaka połówkę tego owocu. Pieczywo szybko odzyska walory smakowe, gdyż jabłko poprawi wilgotność powietrza. 

 

 

Jak odświeżyć czerstwy chleb?

Jeśli nie zdążyliście włożyć selera do chlebaka i wasze pieczywo już obeschło, mamy kilka sposobów, aby je uratować:

  • bochenek chleba skrapiamy wodą, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 10 minut,
  • kromki chleba owijamy wilgotnym ręcznikiem papierowym i wkładamy do mikrofalówki na 10 sekund na najwyższą moc,
  • czerstwe bułki wkładamy do sitka i układamy na garnku z gorącą wodą na kilka minut.