Gąbki to niezbędnik w każdej kuchni. Zużywamy ich dziesiątki, wymieniając je na bieżąco na nowe. Przydają się nie tylko do mycia naczyń, ale również do czyszczenia wszystkich innych powierzchni od blatów, poprzez szafki, aż po sprzęty. Jednak jest dla nich jeszcze jedno nieco nietypowe zastosowanie, które mało kto zna. 

Co się stanie gdy włożysz gąbkę do lodówki?

Gąbka do naczyń w lodówce może brzmieć dziwnie, ale okazuje się tam niezwykle pożyteczna. Jak wiemy, główną zaletą tego kuchennego akcesorium jest świetna chłonność. Przydaje się ona nie tylko do zbierania wody, ale także do pochłaniania wilgoci z półek i szuflad w lodówce. Dzięki temu, na produktach, takich jak warzywa, owoce, sery czy wędliny nie będą namnażały się bakterie, a co za tym idzie, nie dojdzie do ich gnicia. 

Co więcej, gąbka w lodówce pomaga też pozbyć się uporczywych zapachów, kumulujących się z mieszanki różnego jedzenia. Wystarczy położyć ją we wnętrzu chłodziarki, a błyskawicznie wchłonie ona wszystkie brzydkie wonie. 

Jedna gąbka to jednak za mało, aby odświeżyć całą lodówkę. Najlepiej będzie ułożyć gąbeczki na każdej półce. Jeśli chcecie maksymalnie zwiększyć efektywność tej metody, możecie wyłożyć gąbkami całe dno szuflady i dopiero na takiej warstwie poukładać wszystkie warzywa i owoce. 

Należy oczywiście pamiętać, że do lodówki wkładamy tylko nowe, czyste i suche gąbki. Niezbędne jest też ich regularne wymienianie, w przeciwnym razie wyrządzą więcej szkody, niż pożytku. Aby lodówka zachwycała świeżością, najlepiej podmieniać gąbkę na nową co kilka dni. Zużyte gąbki nie muszą być jednak wyrzucane. Wystarczy umyć je gorącą wodą z płynem do naczyń lub wymoczyć w occie i wypłukać w wodzie. Po dokładnym wysuszeniu będzie można użyć ich jeszcze raz.  Gąbeczki można zastąpić też grubą, chłonną szmatką, która zadziała w ten sam sposób.

Inne sposoby na świeżość z lodówce

Gąbki do lodówki to prawdziwy hit internetu, jednak nie jest to jedyna metoda na odświeżenie lodówki. Podobne właściwości mają też inne produkty, których na co dzień używamy do zupełnie innych celów. Jednym z nim jest ryż. Włożenie do lodówki woreczka suchych ziarenek zwalczy zarówno wilgoć, jak i nieprzyjemne zapachy. Należy go jednak regularnie wymieniać, podobnie jak gąbki. Po czym poznać, że nastał czas na podmianę? Ryż należy wyjąć z lodówki kiedy zrobi się wilgotny i napęcznieje.