Co zrobić, aby piernik był wilgotny i się nie kruszył? Jest na to prosty sposób, ale mało kto zna tę recepturę. Nie potrzebujecie do niej ani zwykłej mąki, ani odrobiny cukru, a gotowy wypiek zachwyca smakiem i konsystencją. Zobaczcie prosty przepis na piernik, który można jeść bez wyrzutów sumienia. 

Jak zrobić piernik bez cukru i mąki?

Aby zrobić łatwy piernik w 5 minut wystarczy tylko wymieszać kilka składników, ale nie znajdziecie wśród nich mąki ani cukru. Tym razem bazą będzie masło orzechowe, które łączymy z jajkami i mielonymi migdałami. Do tego oczywiście niezbędne będą przyprawy, czyli mieszanka piernikowa, cynamon, kakao, wanilia, szczypta soli i erytrytol lub inne ulubione słodzidło. Teraz zostaje już tylko soda oczyszczona, aby ciasto pięknie wyrosło i było puszyste. Wszystko łączymy w jednej misce, przelewamy do foremki i gotowe. Resztę zrobi już za nas piekarnik.

Oczywiście tak przygotowany domowy piernik możemy podawać nie tylko solo, ale i przekładać przeróżnymi dodatkami, na przykład powidłami śliwkowymi, kajmakiem czy masą budyniową. Pysznie będzie też smakował polany czekoladą lub lukrem. 

Ten sprytny przepis na keto ciasto świąteczne to pomysł @nathallae, czyli Natalii Maszkowskiej, znanej z udziału w 7. edycji kulinarnego show MasterChef. Sprawdźcie dokładne proporcje i zróbcie w tym roku taki szybki piernik bez mąki. 

@nathallae Niskowęglowodanowy piernik bez mąki i bez cukru w 5 minut! Nigdy już nie zjesz innego! 😄 zapisz przepis na później, żeby nie zgubić 💖 #piernik #bezcukru ♬ Jingle Bell Rock - Bobby Helms

Przepis na piernik z masłem orzechowym

Składniki:

  • 200 g masła orzechowego,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki mąki migdałowej,
  • 20 g przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • około 4,5 łyżki erytrolu,
  • szczypta soli,
  • odrobina esencji waniliowej.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, a następnie przelewamy gotową masę do wyłożonej papierem keksówki. Tak przygotowany piernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35-38 minut. 

 

Źródło: Tiktok.com/@nathallae