Co zrobić, aby piernik był wilgotny i się nie kruszył? Jest na to prosty sposób, ale mało kto zna tę recepturę. Nie potrzebujecie do niej ani zwykłej mąki, ani odrobiny cukru, a gotowy wypiek zachwyca smakiem i konsystencją. Zobaczcie prosty przepis na piernik, który można jeść bez wyrzutów sumienia. 

Jak zrobić piernik bez cukru i mąki?

Aby zrobić szybki piernik w 5 minut wystarczy tylko wymieszać kilka składników, ale nie znajdziecie wśród nich mąki ani cukru. Tym razem bazą będzie masło orzechowe, które łączymy z jajkami i mielonymi migdałami. Do tego oczywiście niezbędne będą przyprawy, czyli mieszanka piernikowa, cynamon, kakao, wanilia, szczypta soli i erytrytol lub inne ulubione słodzidło. Teraz zostaje już tylko soda oczyszczona, aby ciasto pięknie wyrosło i było puszyste. Wszystko łączymy w jednej misce, przelewamy do foremki i gotowe. Resztę zrobi już za nas piekarnik. Sprawdźcie dokładne proporcje i zróbcie w tym roku taki szybki piernik bez mąki. 

Przepis na piernik z masłem orzechowym

Składniki:

 

 

Przygotowanie: