Niektórzy domownicy czekają na te najbardziej bożonarodzeniowe ciasta. To między innymi makowiec napakowany po brzegi bakaliami: rodzynkami, skórką kandyzowaną, orzechami i migdałami. Nie można zapomnieć o serniku krakowskim czy wiedeńskim oraz pierniku staropolskim. Ja osobiście uwielbiam ten ekspresowy, który można przełożyć domowymi powidłami. Robię je co roku ze śliwek zrywanych w ogrodzie. Duszone długo na wolnym ogniu są gęste i pozbawione cukru - słodycz pozyskiwana jest z karmelizacji owoców. Od kilku lat piekę go już tylko w takiej formie z Lidla, która bardzo pomaga mi w szybszym wyjęciu ciasta. Zapomniałam nawet o papierze do pieczenia czy smarowaniu masłem foremki. Wypróbujcie ją i wy, obecnie dostępna jest w Lidlu.
Forma do pieczenia Coox - dlaczego ją wybrałam do świątecznych wypieków?
Forma silikonowa do pieczenia Coox Wunderform M to jedna z tych, która pozostanie ze mną na dłuższy czas. Wykonana jest tak, ze można ją swobodnie składać i oszczędzać miejsce w kuchni. Dzięki takim rozwiązaniom nie musimy przechowywać tony form we wnętrzu piekarnika. Dzięki unikalnej konstrukcji, nic nie wycieka, a dodatkowo jest w stanie pomieścić do 1,5 litra mokrej masy ciasta. Idealnie nadaje się do chleba, w tym tego razowego, który charakteryzuje się mokrym wypełnieniem. Nic w niej nie przywiera, a dodatkowo z łatwością wyjmuję każdy wypiek. Nadaje się także do zapiekanek, gdyż jest odporna do 230 stopni Celsjusza.
Zadowoleni Klienci wspominają ją na stronie Lidl.pl:
Opcja rozkładania jest świetna bo forma nie zajmuje miejsca i bardzo ułatwia wyjęcie ciasta
Ta forma do pieczenia jest genialna. Jest odpowiednia dla dwóch osób i prawie w ogóle nie zajmuje miejsca. I to jest genialne.
Stabilna, dobrze się składa, nic nie wycieka i można ciasto łatwo wyjąć z formy, zaginając brzegi.
Jak zrobić najlepszy piernik z powidłami śliwkowymi?
Szukacie dobrego przepisu na piernik, który będzie smakował lepiej, niż niejeden sklepowy? Najważniejsze są składniki, a przede wszystkim własna mieszanka przypraw piernikowych, która nie zawiedzie was smakiem. Powidła mogą być zarówno ze śliwek węgierek, jak i innych. Nie mając ich pod ręką, zróbcie dżem jabłkowy, który doskonale je zastąpi. Ciekawym pomysłem jest także masa grysikowa, lubiana przez najmłodszych. Poniżej znajdziecie mój przepis:
Składniki:
- 100 g masła,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka mielonych goździków,
- pół łyżeczki kardamonu,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- szklanka mleka pełnotłustego,
- 2 szklanki mąki pszennej 650,
- 2 jajka,
- słoik powideł do przełożenia.
Przygotowanie:
Masło rozpuśćcie dokładnie w rondelku. Następnie dodajcie mielone przyprawy, w tym cynamon, goździki i kardamon. Odstawcie z palnika i gdy masa nieco ostygnie, dodajcie powidła oraz roztrzepane jajka. Wsypcie przesiane kakao. Na koniec połączcie z kawą rozpuszczalną. Wlejcie do masy mleko - może być zimne lub lekko podgrzane. Gdy masa całkowicie przestygnie, dodajcie przesianą mąkę z sodą oczyszczoną.
Masa powinna mieć konsystencję lekkiego kisielu. Przełóżcie do formy i pieczcie przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, przetnijcie na 3 części i posmarujcie powidłami na grubo. Na koniec zespólcie wszystkie części. Jeżeli chcecie, możecie całość oblać topioną czekoladą z masłem. Na koniec pokruszcie orzechy włoskie, jeżeli lubicie i posypcie na górze.