Niektórzy domownicy czekają na te najbardziej bożonarodzeniowe ciasta. To między innymi makowiec napakowany po brzegi bakaliami: rodzynkami, skórką kandyzowaną, orzechami i migdałami. Nie można zapomnieć o serniku krakowskim czy wiedeńskim oraz pierniku staropolskim. Ja osobiście uwielbiam ten ekspresowy, który można przełożyć domowymi powidłami. Robię je co roku ze śliwek zrywanych w ogrodzie. Duszone długo na wolnym ogniu są gęste i pozbawione cukru - słodycz pozyskiwana  jest z karmelizacji owoców. Od kilku lat piekę go już tylko w takiej formie z Lidla, która bardzo pomaga mi w szybszym wyjęciu ciasta. Zapomniałam nawet o papierze do pieczenia czy smarowaniu masłem foremki. Wypróbujcie ją i wy, obecnie dostępna jest w Lidlu.

Forma do pieczenia Coox - dlaczego ją wybrałam do świątecznych wypieków?

Forma silikonowa do pieczenia Coox Wunderform M to jedna z tych, która pozostanie ze mną na dłuższy czas. Wykonana jest tak, ze można ją swobodnie składać i oszczędzać miejsce w kuchni. Dzięki takim rozwiązaniom nie musimy przechowywać tony form we wnętrzu piekarnika. Dzięki unikalnej konstrukcji, nic nie wycieka, a dodatkowo jest w stanie pomieścić do 1,5 litra mokrej masy ciasta. Idealnie nadaje się do chleba, w tym tego razowego, który charakteryzuje się mokrym wypełnieniem. Nic w niej nie przywiera, a dodatkowo z łatwością wyjmuję każdy wypiek. Nadaje się także do zapiekanek, gdyż jest odporna do 230 stopni Celsjusza.

Zadowoleni Klienci wspominają ją na stronie Lidl.pl:


Opcja rozkładania jest świetna bo forma nie zajmuje miejsca i bardzo ułatwia wyjęcie ciasta

Ta forma do pieczenia jest genialna. Jest odpowiednia dla dwóch osób i prawie w ogóle nie zajmuje miejsca. I to jest genialne.

Stabilna, dobrze się składa, nic nie wycieka i można ciasto łatwo wyjąć z formy, zaginając brzegi.

Jak zrobić najlepszy piernik z powidłami śliwkowymi?

Szukacie dobrego przepisu na piernik, który będzie smakował lepiej, niż niejeden sklepowy? Najważniejsze są składniki, a przede wszystkim własna mieszanka przypraw piernikowych, która nie zawiedzie was smakiem. Powidła mogą być zarówno ze śliwek węgierek, jak i innych. Nie mając ich pod ręką, zróbcie dżem jabłkowy, który doskonale je zastąpi. Ciekawym pomysłem jest także masa grysikowa, lubiana przez najmłodszych. Poniżej znajdziecie mój przepis:

Składniki:

  •     100 g masła,
  •     200 g cukru,
  •     2 łyżki powideł śliwkowych,
  •     łyżeczka cynamonu,
  •     łyżeczka mielonych goździków,
  •     pół łyżeczki kardamonu,
  •     szczypta pieprzu,
  •     2 łyżki gorzkiego kakao
  •     2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  •     2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  •     szklanka mleka pełnotłustego,
  •     2 szklanki mąki pszennej 650,
  •     2 jajka,
  •     słoik powideł do przełożenia.

Przygotowanie:

Masło rozpuśćcie dokładnie w rondelku. Następnie dodajcie mielone przyprawy, w tym cynamon, goździki i kardamon. Odstawcie z palnika i gdy masa nieco ostygnie, dodajcie powidła oraz roztrzepane jajka. Wsypcie przesiane kakao. Na koniec połączcie z kawą rozpuszczalną. Wlejcie do masy mleko - może być zimne lub lekko podgrzane. Gdy masa całkowicie przestygnie, dodajcie przesianą mąkę z sodą oczyszczoną.

Masa powinna mieć konsystencję lekkiego kisielu. Przełóżcie do formy i pieczcie przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, przetnijcie na 3 części i posmarujcie powidłami na grubo. Na koniec zespólcie wszystkie części. Jeżeli chcecie, możecie całość oblać topioną czekoladą z masłem. Na koniec pokruszcie orzechy włoskie, jeżeli lubicie i posypcie na górze.