Sezon na wiśnie przypadł w tym roku znacznie wcześniej, niż się spodziewałam. Dodatkowo obrodziły wyjątkowo, dlatego musiałam przygotować więcej potraw i przetworów. Dżemy wiśniowe, octy, konfitury czy chutney'e to tylko kilka pozycji. Jednymi z najchętniej jedzonych w moim domu są jednak lody wiśniowe, a dokładniej sorbety. Są bardzo proste w wykonaniu, bo do ich przygotowania wystarczą zaledwie 3 składniki. Moim pomocnikiem jest maszynka z Lidla, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Wypróbujcie, a już nigdy nie zjecie kupnych lodów.
Maszynka do lodów z Lidla
Maszynka do lodów SilverCrest to ogromne ułatwienie w kuchni zwłaszcza wtedy, gdy ma się młodsze pociechy. Składy obecnych lodów nie napawają entuzjazmem, dlatego warto zainwestować w prawdziwe, zdrowe lody. Urządzenie jest samochłodzące, bez kompresora, co znacznie ułatwia przygotowywanie deserów. Nadaje się do przygotowania lodów mlecznych lub sorbetów - my lubimy waniliowe oraz wiśniowe. Wyposażona jest w silnik z zabezpieczeniem przed przeciążeniem.
Akcesoria można myć w zmywarce do naczyń, co jest bardzo ważne dla większości gospodarstw domowych. W zestawie 6 przepisów w instrukcji obsługi (w tym na wersję wegańską) pomaga w pierwszych kompozycjach lodów. Czas przygotowania: 50 - 80 min (w zależności od wariantu lodów) jest dość krótki. Dodatkowo w zestawie znajdziecie: miarka, łyżka do nakładania lodów, silikonowa łopatka, zestaw 5 łyżek z podziałką pomiaru ilości.
Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:
Podoba nam się maszyna do lodów, ponieważ nie musisz najpierw zamrażać pojemnika. Wypróbowaliśmy już kilka przepisów na lody i jesteśmy bardzo zadowoleni. Jesteśmy 2-osobowym gospodarstwem domowym, więc ilość lodów około 750ml jest dla nas wystarczająca. Stosunek ceny do wydajności uważamy za rozsądny.
Mocny silnik bez problemu ukręci nawet sztywniejszą mieszankę, nigdy nie zatrzymywał się w połowie robienia lodów. Naprawdę radzi sobie ze wspomnianą wydajnością (co nie jest oczywistością w przypadku każdego urządzenia). Nie nagrzewa się bardzo, więc można przygotować kilka dawek bezpośrednio po sobie. W każdym razie powstałe lody są doskonałe. Próbowałem już czekolady, wanilii i truskawek, wszystko świetnie.
Lody są zrobione po około godzinie, mieszanie jest dość ciche, wystarczy włączyć i sprawdzić, więc nie opóźnia się, a w między czasie można robić inne rzeczy.
Jest super, wiesz dokładnie co jesz, to tylko niewielka ilość, ale u nas kilogramowe opakowanie jest w sam raz.
Jak zrobić sorbet wiśniowy z 3 składników?
Sorbet wiśniowy to mój popisowy deser, który robię każdego roku. Przyda się większa ilość, bo jest wielu chętnych na te lody. 3 składniki, w tym sok cytrynowy, podbija smak owocowego deseru i uwydatnia słodycz owoców. Sprawdźcie, jak zrobić sorbet bez dodatku sztucznych zagęstników. Poniżej znajdziecie przepis krok, po kroku:
Składniki:
- 1 kilogram wiśni drylowanych
- 4 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Wiśnie dokładnie myję oraz dryluję. Sprawdzam też, czy nie ma w środku robaków. Następnie wyciskam sok z cytryny i dodaję do wiśni. Zasypuję je cukrem. Przekładam do maszynki do lodów z Lidla i włączam program na sorbety.
Po około 60 minutach mam gotowe lody, które warto serwować z kleksem bitej śmietany. Zamroźcie od razu dodatkową porcję, gdyż lody szybko topnieją. Jeżeli chcecie, możecie dodać mielony cynamon lub olejek migdałowy, aby urozmaicić smak sorbetu.















