Kiedy temperatura za oknami wciąż rośnie, nie ma nic lepszego niż chłodzący deser na zimno, a ten jest znacznie prostszy w przygotowaniu niż lody. Wystarczą tylko 3 składniki i ani grama śmietanki czy mleka. Zobaczcie, jak zrobić tę orzeźwiającą przekąskę i koniecznie przetestujcie ten przepis w swoich domach.
Prosty deser, który ochładza lepiej niż lody
Jeśli lubicie lody i sorbety, ale szukacie prostszego przepisu na taki chłodzący deser, z pewnością zachwyci was domowa granita, czyli zamrożona mieszanka wody i świeżych owoców lub soku owocowego. W przeciwieństwie do gładkich, kremowych lodów, najważniejszą cechą dobrej granity są drobne kryształki lodu, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Ten zimny przysmak można zrobić ze wszystkich innych dowolnych owoców, a niektórzy przygotowują nawet granitę na bazie herbaty czy kawy, dlatego warto próbować różnych wariantów i wybrać swój ulubiony.
Dlaczego w upały warto wybrać właśnie granitę? Ten przysmak nie jest tak tłusty jak lody i nie tak słodki jak sorbety, dlatego orzeźwia zdecydowanie lepiej. Co więcej, granita nie tylko przynosi ulgę gdy żar leje się z nieba, ale dodatkowo świetnie nawadnia. Przy wszystkich tych zaletach jest też znacznie łatwiejsza do zrobienia niż domowe lody. Zobaczcie, jakie to proste i koniecznie spróbujcie sami.
Domowa granita - przepis
Jak zrobić własną granitę w domu? Potrzebujecie tylko wody, owoców i odrobiny cukru. Najpierw gotujemy syrop z 500 ml wody oraz 50 g cukru i odstawiamy go do wystudzenia. W tym czasie myjemy i miksujemy około 300 g dowolnych owoców na gładki mus. Następnie mieszamy oba płyny, przelewamy mieszankę do pojemnika i mrozimy. Tu jednak zaczyna się najważniejsza część, czyli regularne mieszanie, gdyż nie możemy pozwolić by masa całkowicie zamarzła, tylko rozbiła się w drobne kryształki.
















