Wiśnie to te owoce, które najlepiej sprawdzają się w przetworach. Dżem wiśniowy to klasyk, który lubimy i możemy z powodzeniem zrobić go samemu w domu. Oto 3 pyszne przepisy na dżem z wiśni.
Spis treści:
Dżem z wiśni domowy
Składniki:
- 2 kilogramy wiśni,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka i zasyp połową cukru.
- Zagotuj i pozostaw na małym ogniu na 30 minut, doglądając i mieszając drewnianą łyżką.
- Dodaj resztę cukru.
- Po godzinie duszenia wlej sok z cytryny i gotuj kolejną godzinę, aż całość będzie gęsta i kleista.
- Przełóż do słoików i zakręć pokrywką. Postaw do góry dnem na ściereczce i odczekaj do wystygnięcia.
Zobacz też:
Nalewka z wiśni, czyli wiśniówka - przepis babci, który zawsze wychodzi! ->>
Dżem wiśniowy bez cukru
Składniki:
- 2 kilogramy wiśni,
- szklanka erytrolu,
- 3 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka i zasyp połową erytrolu.
- Zagotuj i pozostaw na małym ogniu na 30 minut, doglądając i mieszając drewnianą łyżką.
- Dodaj resztę erytrolu.
- Po godzinie duszenia wlej sok z cytryny i gotuj kolejną godzinę, aż całość będzie gęsta i kleista.
- Przełóż do słoików i zakręć pokrywką. Postaw do góry dnem na ściereczce i odczekaj do wystygnięcia.
Dżem wiśniowy z agarem
Składniki:
- 2 kilogramy wiśni,
- łyżka agar-agar,
- szklanka cukru.
Przygotowanie:
- Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka i zasyp połową cukru.
- Zagotuj i pozostaw na małym ogniu na 30 minut, doglądając i mieszając drewnianą łyżką.
- Dodaj resztę cukru i rozpuszczony agar-agar zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po godzinie duszenia wlej sok z cytryny i gotuj kolejną godzinę, aż całość będzie gęsta i kleista.
- Przełóż do słoików i zakręć pokrywką. Postaw do góry dnem na ściereczce i odczekaj do wystygnięcia.