Uwielbiam szybkie i praktyczne rozwiązania w kuchni, które ułatwiają mi pracę nad tradycyjnymi daniami czy przystawkami. Robię bardzo dużo przetworów oraz weków. Zarówno tych na słodko, jak i wytrawnie. Przerabiam warzywa i owoce z działki, dlatego też taki sprzęt, jak tarka elektryczna, to było dla mnie niesamowite zbawienie. Buraczki do obiadu, surówki z marchewki oraz wiele innych, które zrobiłam z jej pomocą. Teraz możecie taką dostać w Lidlu, a wygląda niemal jak ta z Tefal. Sprawdźcie koniecznie.
Elektryczna tarka SilverCrest, a Tefal Fresh Express
Nie zawsze chodzi o lenistwo – sprzęty elektryczne tego typu wspomagają nas w codziennej pracy, aby była szybsza i wydajniejsza. To także ukłon w stronę osób z dysfunkcjami, które są samodzielne w kuchni. Model SilverCrest z Lidla ma aż 5 końcówek, które nadają się nie tylko do ścierania warzyw i owoców. Dobrze sprawdzi się nie tylko przy surówkach, ale także mieleniu orzechów do posypania tortów, tarcia parmezanu do ulubionego spaghetti bolognese czy innych dań. To wygoda i praktyczność w jednym, w której zakocha się niejedna gospodyni domowa. Jest dodatkowo 2x tańsza niż Tefal, a spełnia wszystkie swoje funkcje perfekcyjnie.
Klienci w ten sposób opisują zalety elektrycznej tarki na stronie Lidl.pl:
Bardzo dobra tarka do warzyw, kupiłam z myślą o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. I jestem z efektu bardzo zadowolona. Polecam!
Łatwy w użyciu, bardzo łatwo się składa i wymienia ostrza, tnie bezproblemowo.
Jak zrobić surówkę z marchewki z selerem i rodzynkami do obiadu?
Taką surówkę robię zarówno do słoików na zimę, jak i do codziennego obiadu. To jedna z najbardziej ulubionych w mojej rodzinie, dlatego cieszę się, ze mogłam przyrządzić ją z pomocą tego sprzętu. Kiedy robimy większe ilości, to z pewnością ogromna zaleta. Moja mama, która ma zespół cieśni nadgarstka, z chęcią go używa, gdyż pomaga jej w zrobieniu ulubionych przystawek. To także nieoceniony sprzęt przy plackach ziemniaczanych, gdyż z reguły robimy ich cały stosik.
Składniki:
- 3 marchewki (soczyste),
- pół większego selera,
- 1/4 szklanki soku z cytryny,
- garść rodzynek,
- łyżeczka octu,
- 2 łyżeczki miodu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na surówkę powinny być w temperaturze pokojowej. Obierzcie marchewkę i selera. Wyciśnijcie sok z cytryny i namoczcie w nim rodzynki. Następnie przełóżcie kawałki marchewki i selera do tarki elektrycznej i wybierzcie małe lub średnie oczka. Po starciu warzyw połączcie je z solą, pieprzem, octem i miodem. Dokładnie uciskajcie, aby puściły sok. Na koniec wymieszajcie z rodzynkami. Surówka będzie najlepsza, gdy będzie mogła przegryźć się przez godzinę lub całą noc w lodówce. Taka surówka może być ciekawą alternatywą dla surówki jak od Chińczyka.