Marzy wam się domowe ciasto z jabłkami, ale na samą myśl o wyrabianiu składników i późniejszym wałkowaniu masy wasz zapał stygnie? Pyszny i pachnący na cały dom wypiek możecie zrobić znacznie prościej i nawet bez zagniatania spodu. Zamiast tego, wykorzystajcie najzwyklejsze herbatniki, a efekt przerośnie wasze oczekiwania. 

Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami?

Aby przygotować pyszne domowe ciasto z jabłkami wcale nie musicie zagniatać ciasta kruchego na spód, bo w tej roli świetnie sprawdzą się zwykłe herbatniki. Można użyć tu zarówno tych pszennych, jaki i maślanych, pełnoziarnistych, czy nawet kakaowych. Mając taką chrupiącą bazę, wystarczy przykryć ciasteczka cienkimi plasterkami jabłek i posypać cynamonem oraz siekanymi orzechami włoskimi. Na koniec nie pozostaje nic więcej, jak tylko zalać wszystko prostym ciastem z 4 składników, a całą resztę zrobi już za was piekarnik.

Ten prosty przepis pochodzi z kanału YouTube @Meleksuelinden. Zobaczcie dokładne proporcje i przygotujcie taki przysmak we własnych kuchniach.

Najprostszy przepis na ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • około 19-20 szt. ulubionych herbatników,
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Spód blachy lub naczynia żaroodpornego wykładamy szczelnie herbatnikami. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem, a następnie stopniowo wsypujemy do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Następnie pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoc w cienkie plasterki. Tak przygotowane jabłko wykładamy na warstwie herbatników i posypujemy wszystko grubo cynamonem oraz siekanymi orzechami. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem i wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Gotowe ciasto z jabłkami pieczemy przez około 40 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzony wypiek można dodatkowo posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Źródło: YouTube/@Meleksuelinden