Nie macie pomysłu na szybki deser bez gotowania? Weźcie 3 składniki i zróbcie z nich domowe kuleczki rafaello. Ten przysmak zawsze robi wielkie wrażenie na stole i błyskawicznie z niego znika, dlatego lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję. Roboty jest tyle, co nic, a smak dorównuje popularnym kokosowym słodyczom ze sklepu.

Jak zrobić domowe kuleczki rafaello bez masła i cukru?

Prawie każdy przepis na kuleczki rafaello zawiera masło i cukier. Często pojawia się też biała czekolada, jednak okazuje się, że można całkowicie pominąć wszystkie te składniki, a bez nich i tak deser wyjdzie przepyszny, a przy tym znacznie prostszy. Oprócz orzeszków, potrzebujecie jeszcze tylko 1 produktu, który wszyscy pamiętamy z dzieciństwa, ale rzadko go używamy w kuchni. Otóż idealna masa na rafaello powstanie z mleczka skondensowanego wymieszanego z wiórkami kokosowymi. Te dwa produkty w zupełności wystarczą, aby stworzyć zwartą i świetnie klejącą się masę, z której łatwo można formować deserowe kuleczki.

Oczywiście w środku kulek nie może zabraknąć chrupiącej niespodzianki, więc najlepiej włożyć tam po migdale, choć sprawdzi się też orzech laskowy lub macadamia. Tak przygotowane domowe rafaello zostaje już tylko obtoczyć z zewnątrz w wiórkach kokosowych i gotowe.

Szybki przepis na domowe kuleczki rafaello

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 300 g wiórek kokosowych
  • duża garść migdałów bez skórki

Przygotowanie:

Puszkę mleka skondensowanego wlewamy do dużej miski i stopniowo dosypujemy wiórki kokosowe, mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Następnie owijamy naczynie folią spożywczą i wkładamy mieszankę do lodówki na co najmniej 1 h. Schłodzoną masę formujemy w dłoniach w niewielkie placuszki, do środka każdego z nich wkładamy midgał i rolujemy niewielkie kulki. Tak przygotowane domowe kuleczki rafaello obtaczamy w reszcie wiórek kokosowych i gotowe.