Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście tej nazwy, nie zrażajcie się, bo kryje się pod nią wyjątkowo pyszne i sycące danie. Tomasz Strzelczyk wziął na warsztat mało znany regionalny przepis i odtworzył go, tworząc coś fantastycznego. Zobaczcie, jak zrobić zupę modyrda i koniecznie skosztujcie tego zapomnianego smaku, a z pewnością nie pożałujecie.
Zupa modyrda - zapomniany przysmak z Pomorza
Tomasz Strzelczyk serwuje na swoim kanale YouTube przeróżne autorskie przepisy, ale tym razem pomysł na danie podrzuciła mu widzka. Pani z Koła Gospodyń Wiejskich z Kowalewa rzuciła kucharzowi wyzwanie, aby zrobił swoją wersję regionalnej zupy o nazwie modyrda. Ten mało znany przepis jada się głównie na Pomorzu, ale zdecydowanie zasługuje on na popularność w całej Polsce, bo smakuje obłędnie, a przygotowuje się go bardzo prosto. Zupa modyrda powstaje bowiem jak rosół wzbogacony ziemniakami, lanymi kluseczkami i okrasą z podsmażonej cebulki. To właśnie te niepozorne dodatki sprawiają, że danie nabiera znacznie więcej smaku i staje się bardziej treściwe, dlatego zdecydowanie warto go spróbować. Zobaczcie dokładny przepis i sposób przygotowania krok po kroku.
Zupa modyrda - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
na wywar:
- około 2 l wody,
- po 2 udka i skrzydełka z kurczaka,
- 1 udko z kaczki,
- kawałek wołowiny (najlepiej pręga wołowa, szponder lub goleń),
- 4 duże ziemniaki,
- 3 duże cebule,
- 2-3 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek białej kapusty,
- zielona część pora,
- 2-3 liście laurowe,
- 5-6 szt. ziela angielskiego,
- 4 szt. pieprzu ziarnistego,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
na lane kluski:
- 2 jajka,
- około 5 łyżek mąki pszennej,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a kapustę i pora dokładnie myjemy po bieżącą wodą. Jedną cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie opalamy nad ogniem. W dużym garnku umieszczamy wszystkie mięsa, warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość zalewamy wodą i gotujemy na średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie ciasta na kluski. W tym celu w miseczce mieszamy jajka, sól i stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto nabierze odpowiedniej gęstości. Gotową masę odstawiamy i zabieramy się za okrasę, czyli obieramy i siekamy 2 pozostałe cebulki, a następnie smażymy ją na maśle, aż się zarumieni.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do zupy, gdy mięso będzie już miękkie. Po dodaniu ziemniaków dodajemy też sól i gotujemy całość jeszcze przez około 20 minut. W połowie tego czasu ostrożnie wyjmujemy z garnka mięso, opaloną cebulę i pora, a resztę warzyw zostawiamy w zupie. W tym momencie wrzucamy też na zupę kluseczki, a na sam koniec dodajemy podsmażoną cebulkę.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA