Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście tej nazwy, nie zrażajcie się, bo kryje się pod nią wyjątkowo pyszne i sycące danie. Tomasz Strzelczyk wziął na warsztat mało znany regionalny przepis i odtworzył go, tworząc coś fantastycznego. Zobaczcie, jak zrobić zupę modyrda i koniecznie skosztujcie tego zapomnianego smaku, a z pewnością nie pożałujecie. 

Zupa modyrda - zapomniany przysmak z Pomorza

Tomasz Strzelczyk serwuje na swoim kanale YouTube przeróżne autorskie przepisy, ale tym razem pomysł na danie podrzuciła mu widzka. Pani z Koła Gospodyń Wiejskich z Kowalewa rzuciła kucharzowi wyzwanie, aby zrobił swoją wersję regionalnej zupy o nazwie modyrda. Ten mało znany przepis jada się głównie na Pomorzu, ale zdecydowanie zasługuje on na popularność w całej Polsce, bo smakuje obłędnie, a przygotowuje się go bardzo prosto. Zupa modyrda powstaje bowiem jak rosół wzbogacony ziemniakami, lanymi kluseczkami i okrasą z podsmażonej cebulki. To właśnie te niepozorne dodatki sprawiają, że danie nabiera znacznie więcej smaku i staje się bardziej treściwe, dlatego zdecydowanie warto go spróbować. Zobaczcie dokładny przepis i sposób przygotowania krok po kroku. 

zupa modyrda - przepis

Zupa modyrda - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

na wywar:

  • około 2 l wody,
  • po 2 udka i skrzydełka z kurczaka,
  • 1 udko z kaczki,
  • kawałek wołowiny (najlepiej pręga wołowa, szponder lub goleń),
  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 duże cebule,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek białej kapusty,
  • zielona część pora,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5-6 szt. ziela angielskiego,
  • 4 szt. pieprzu ziarnistego,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

na lane kluski:

  • 2 jajka,
  • około 5 łyżek mąki pszennej,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a kapustę i pora dokładnie myjemy po bieżącą wodą. Jedną cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie opalamy nad ogniem. W dużym garnku umieszczamy wszystkie mięsa, warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość zalewamy wodą i gotujemy na średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie ciasta na kluski.  W tym celu w miseczce mieszamy jajka, sól i stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto nabierze odpowiedniej gęstości. Gotową masę odstawiamy i zabieramy się za okrasę, czyli obieramy i siekamy 2 pozostałe cebulki, a następnie smażymy ją na maśle, aż się zarumieni. 

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do zupy, gdy mięso będzie już miękkie. Po dodaniu ziemniaków dodajemy też sól i gotujemy całość jeszcze przez około 20 minut. W połowie tego czasu ostrożnie wyjmujemy z garnka mięso, opaloną cebulę i pora, a resztę warzyw zostawiamy w zupie. W tym momencie wrzucamy też na zupę kluseczki, a na sam koniec dodajemy podsmażoną cebulkę. 

 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA