Sprawdzone patenty doświadczonych gospodyń potrafią ogromnie ułatwić codzienne życie, więc są na wagę złota. Jednym z takich trików, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jest wkładany cukier do lodówki. Zobaczcie, co się wtedy stanie, a już zawsze będziecie to robić. Ten genialny w swojej prostocie patent pozwala rozwiązać 2 uporczywe problemy za 1 razem.

Jak dbać o lodówkę?

Przede wszystkim, lodówkę należy czyścić na bieżąco, a wtedy nie będziemy musieli trudzić się w wielkim rozmrażaniem i szorowaniem zaschłego brudu. Wystarczy regularnie przecierać półki i szuflady mieszanką wody i octu, a wtedy wnętrze urządzenia pozostanie czyste i higieniczne na długo. Równie dobrze sprawdzi się wilgotna szmatka i niewielka kropelka zwykłego płynu do mycia naczyń.

Ważne też, aby utrzymywać odpowiednią temperaturę w środku,  czyli około 2-4 stopnie.  To bardzo ważna kwestia, gdyż powyżej tej wartości w jedzeniu mogą zacząć rozwijać się bakteria i pleśń. Z kolei poniżej 0 jedzenie zacznie się po prostu mrozić, a tego przecież nie chcemy. 

Dlaczego warto włożyć cukier do lodówki?

Choć miseczka tych słodkich kryształków w lodówce to raczej rzadki widok, to zdecydowanie warto je tam włożyć. Wszystko dlatego, że cukier działa jak pochłaniacz wilgoci, więc pozwoli ochronić żywność przed rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych. To jednak nie wszystkie korzyści, gdyż to słodzidło pomaga też neutralizować nieprzyjemne zapachy i odświeżać wnętrze lodówki.

Jak usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki? Inne sposoby

Jeśli akurat nie macie pod ręką cukru, nic straconego. W ten sam sposób działa też kilka innych popularnych produktów z kuchennej szafki, takich jak:

  • soda oczyszczona,
  • kawa mielona,
  • czysta gąbka do naczyń,
  • węgiel,
  • ocet,
  • kawałek gazety.