Wielkanoc zbliża się już wielkimi krokami, a więc to już najwyższy czas, żeby zacząć planować świąteczne menu. Oczywiście jego podstawą jest żur. Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na tę zupę. Jeśli zastosujecie się do jego wskazówek – wasz żur będzie wspaniale aromatyczny i bardzo smaczny. Zobaczycie, że każdy poprosi o dokładkę.

Przepis na żur Tomasza Strzelczyka

Potrzebne składniki:

  • 2,5 l wody,
  • 200 g wędzonych żeberek,
  • garść suszonych pomidorów,
  • włoszczyzna,
  • 200 g świeżych żeberek,
  • łyżka lubczyku,
  • łyżka majeranku,
  • 150 g boczku,
  • 1,75 l zakwasu żytniego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 pętka białej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • pętko kiełbasy polskiej surowej,
  • pętko kiełbasy podwawelskiej wędzonej,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Wlejcie wodę do garnka i ustawcie go na średnim ogniu.
  2. Następnie dodajcie wędzone oraz świeże żeberka, a także suszone grzyby i liście laurowe.
  3. Dorzućcie też kilka kulek ziela angielskiego i pieprz.
  4. Całość gotujcie przez godzinę.
  5. W połowie gotowania dodajcie zgniecione ząbki czosnku, przekrojoną na pół cebulę, a także dwie marchewki, kawałek selera, pietruszkę oraz por.
  6. Wywar gotujcie przez następne 30 minut (powinien być on przykryty pokrywką).
  7. Gdy minie już ten czas wrzućcie pętka surowej kiełbasy oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  8. Pozostałe kiełbasy pokrójcie w plasterki, a boczek w kostkę i podsmażcie na gorącym tłuszczu.
  9. Pokrójcie w kostkę kolejną cebulę i dodajcie do smażonego mięsa (powinno być już zarumienione). Cebula musi się zeszklić.
  10. Później umieśćcie ją w garnku z wywarem i gotujcie przez ok. 20 minut.
  11. Gdy minie już ten czas – wsypcie lubczyk i majeranek.
  12. Wlejcie zakwas, zamieszajcie, dosypcie sól, pieprz i gotujcie przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
  13. Gdy żur będzie już gotowy – dodajcie jajka.

Jak zrobić idealny zakwas na żurek?

Żurek nie uda się bez dobrego zakwasu. Co da więc gwarancję, że wyjdzie on naprawdę świetny? Żeby zwiększyć jego aromat – po 3 dniach fermentacji dorzućcie do niego ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek.

Zakwas będzie bardzo smaczny, jeśli dacie mu 5 dni na cały proces fermentacji. Jeśli chcecie go jednak przyspieszyć – dodajcie do niego odrobinę razowego chleba na zakwasie.