Wielkanoc zbliża się już wielkimi krokami, a więc to już najwyższy czas, żeby zacząć planować świąteczne menu. Oczywiście jego podstawą jest żur. Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na tę zupę. Jeśli zastosujecie się do jego wskazówek – wasz żur będzie wspaniale aromatyczny i bardzo smaczny. Zobaczycie, że każdy poprosi o dokładkę.
Przepis na żur Tomasza Strzelczyka
Potrzebne składniki:
- 2,5 l wody,
- 200 g wędzonych żeberek,
- garść suszonych pomidorów,
- włoszczyzna,
- 200 g świeżych żeberek,
- łyżka lubczyku,
- łyżka majeranku,
- 150 g boczku,
- 1,75 l zakwasu żytniego,
- sól,
- pieprz,
- 5 ziemniaków,
- 2 pętka białej kiełbasy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- pętko kiełbasy polskiej surowej,
- pętko kiełbasy podwawelskiej wędzonej,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Wlejcie wodę do garnka i ustawcie go na średnim ogniu.
- Następnie dodajcie wędzone oraz świeże żeberka, a także suszone grzyby i liście laurowe.
- Dorzućcie też kilka kulek ziela angielskiego i pieprz.
- Całość gotujcie przez godzinę.
- W połowie gotowania dodajcie zgniecione ząbki czosnku, przekrojoną na pół cebulę, a także dwie marchewki, kawałek selera, pietruszkę oraz por.
- Wywar gotujcie przez następne 30 minut (powinien być on przykryty pokrywką).
- Gdy minie już ten czas wrzućcie pętka surowej kiełbasy oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Pozostałe kiełbasy pokrójcie w plasterki, a boczek w kostkę i podsmażcie na gorącym tłuszczu.
- Pokrójcie w kostkę kolejną cebulę i dodajcie do smażonego mięsa (powinno być już zarumienione). Cebula musi się zeszklić.
- Później umieśćcie ją w garnku z wywarem i gotujcie przez ok. 20 minut.
- Gdy minie już ten czas – wsypcie lubczyk i majeranek.
- Wlejcie zakwas, zamieszajcie, dosypcie sól, pieprz i gotujcie przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
- Gdy żur będzie już gotowy – dodajcie jajka.
Jak zrobić idealny zakwas na żurek?
Żurek nie uda się bez dobrego zakwasu. Co da więc gwarancję, że wyjdzie on naprawdę świetny? Żeby zwiększyć jego aromat – po 3 dniach fermentacji dorzućcie do niego ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek.
Zakwas będzie bardzo smaczny, jeśli dacie mu 5 dni na cały proces fermentacji. Jeśli chcecie go jednak przyspieszyć – dodajcie do niego odrobinę razowego chleba na zakwasie.